Orhan Maslo Oha
197

Mostar Rock School urbanom muzikom educira i povezuje mlade ljude

Piše: R. D.
(Foto: Anja Zebić/MRS)
Rock škola Mostar po mnogima je najpozitivniji projekat zadnjih godina u Mostaru. Grupa entuzijasta pod svodovima Muzičkog centra Pavarotti educira mlade urbanoj muzici, ali prije svega ih uče univerzalnim ljudskim vrijednostima spajajući dvije strane jednog grada. Školi je u zadnje vrijeme ponestalo novaca, ali dobre vijesti o novim odobrenim sredstima obradovale su mnoge u Mostaru.

O Mostar Rock School razgovarali smo s njenim pokretačem i voditeljem Orhanom Ohom Maslom.

Maslo ideju jedne ovakve škole nosi iz djetinjstva u Dječijem domu, a trebale su godine da ideja krene u realizaciju.

Ideja iz Dječijeg doma uspjela iz trećeg pokušaja

"Krajem devedesetih kad se otvorio Muzički centar Pavarotti krenuli smo sa prvim pokušajima, nije trajalo dugo, pola godine, najduže godinu dana. Kasnije sam na Šemovcu pokrenuo vlastiti prostor koji sam nazvao GFM, što je kratica za "growing for music", ja sam tako vidio svoj život. U dječijem domu me pronašao profesor Nigel Osborne, koji mi je pokazao da imam talenat i usmjerio me na ovo muzičko putovanje", govori nam Maslo o svojim počecima, ali i razvoju ideje mostarske rock škole.

Orhan Maslo je godinama kasnije asistirao profesoru na projektima muzičke terapije po bolnicama i školama za djecu s posebnim potrebama.

"Treći pokušaj rock škole bio je dosta kasnije, kad sam već izgradio svoju karijeru, proputovao svijetom sam, a i sa Dubioza kolektivom. Počeo sam razmišljati da li je vrijeme da se vratim u zajednicu i probam raditi, kao što su ranije drugi radili za mene. Tako smo 2011. godine, opet ovdje u Pavarotti centru pokrenuli današnju Mostar Rock School", prisjeća se Maslo.

Projekat kao u Kosovskoj Mitrovici

Projekat je krenuo uz pomoć holandske organizacije Musicians Without Borders koja je već imala sličan projekat u jednoj podijeljenoj sredini, kao što je Mostar, u Kosovskoj Mitrovici.

"Nakon jednog kampa u Skopju koji su organizirale baš kolege iz Mitrovice i povratka u Mostar otvorili smo upisni rok za prvu školsku godinu i sjećam se da se prijavilo više od 80 mladih ljudi, dvostruko više nego su naši tada vrlo mali kapaciteti mogli primiti, imali smo dvije sobice ovdje", priča nam naš sagovornik.

Vrhunski predavači

S ponosom se sjeća prvih predavača, iskusnih muzičara koji nisu bili ekonomski nezavisni, pa su mogli ući u jedan takav projekat sa entuzijazmom. Atilla Aksoj gitarista Zostera, Đenan Mujić koji je svirao s Tom Jonesom, Vjekoslava Batinić, Danijel Raspudić, Gabrijel Prusina i drugi.

S vremenom škola je rasla do današnjeg nivoa, kad je široko prepoznata i uvažavana.

"Mostar Rock School nije formalna obrazovna institucija, ali je svjesna činjenice da u našoj zemlji nema institucija koja se bavi edukacijom urbane muzike, mi probamo popuniti tu rupu. Rasli smo i stasali, zadržali istu ideju, žar s početka, samo smo puno veći i jači", govori nam Orhan napominjujući da školu danas pohađa 110 djece, a da je kroz nju prošlo više od pet stotina.

Radeći zajedno djeca grade povjerenje između sebe

Prostorije Mostar Rock Schoole sviraju godišnje 7.000 sati, od toga je 3.500 sati individualne nastave, 2.500 nastave otpada grupnu nastavu, bendove koji se formiraju. U toku školske godine formira se 50 do 70 bendova, grupa sa rokom trajanja. Individualna nastava ih podučava sviranju, a session nastava je podijeljena na pet ciklusa godišnje, na svakom ciklusu se formira 10 do 15 bendova. Tako djeca u toku školske godine upoznaju kroz rad u grupama skoro cijelu generaciju.

"Rock škola Mostar jeste tu da educira djecu muzici, da stvara jednu urbanu scenu koja je kod nas zamrla bila, ali ima i jedan veći, društveni cilj. Kroz program zajedničkog rada, učenja i pravljenja svojih autorskih pjesama djeca koja su se jučer upoznala sarađuju zajedno, uvezuju se, upoznavaju jedni drugi i grade povjerenje između sebe", objašnjava nam voditelj škole.

Postaju bolji ljudi, a već ih 40 živi od sviranja

Konstantna izgradnja povjerenja potrebna je svugdje, a posebno u Mostaru, sredini koja se još uvijek bori protiv granica. Škola je proizvela i neke druge pozitivne efekte, već četrdesetak bivših polaznika danas za život zarađuju sviranjem.

"Kroz ovaj program djeca se ne uče samo rock muzici, već prije svega da gledaju široko, da budu bolji ljudi, da se ne stide reći svoju ideju, da znaju saslušati drugoga i raditi zajedno. Život je timska igra i rezultati su bolji kad su produkt timskog rada", govori naš sagovornik.

Brojni su veliki rezultati iza ovog projekta, kampovi, saradnje sa drugim sličnim školama iz cijelog svijeta, ali Orhan Maslo najviše ističe baš taj pozitivan učinak na društvenu zajednicu u Mostaru, kroz uvezivanje djece i njihov zajednički rad.

Povezuju podijeljene, ispunjavaju snove iz djetinjstva

"Ova škola povezuje ljude koji žive 100 metara jedni od drugih, a ne poznaju se, idu u škole po različitim programima, žrtve segregacije. Mi smo toliko široko otvoreni, da kod nas dolaze i stariji, da sebi ispune neku želju iz djetinjstva, da nauče svirati gitaru ili bubanj. Najmlađi polaznik ima 9 godina, a najstariji 47", priča nam Maslo o jednoj zaista posebnoj školi.

Škola je prošle godine zbog isteka ranijih projekata koji su je finansirali zapala u poteškoće, ali se ove godine već dešavaju pozitivne vijesti. Grad Mostar je od ove godine prvi put finansijski podržao školu, pokrivajući trošak zakupa prostora.

"Obično smo mi ti koji dobivamo aplauz, ali za ovaj potez aplauz za grad“, govori na Maslo, koji je ovih dana potpisao i važan ugovor s ambasadom Švedske, koji bi trebao garantirati stabilnost škole.

Sutra možda i Mobile Rock School

Orhan Maslo jasno vidi šta bi Rock škola trebala postati u narednom periodu, već osmišljeni projekti čekaju implementaciju, samo treba naći donatore.

"Za Mobile Rock School nam treba kombi, instrumenti i sve što ide uz to. Želimo da taj kombi sa našim najboljim studentima ide jednom mjesečno u Nevesinje, Ljubinje, Ljubuški, Grude... Mala mjesta u kojima postoji koncentracija mladih ljudi koji gledaju u urbanom pravcu. Želimo tamo da sijemo sjeme, želimo urbanizirati te manje sredine“, govori nam o planovima.

Razmišlja se o rock akademiji

U odmakloj fazi je realizacija muzičke booking agencije, koja bi uposlila mlade ljude, a online povezivale bendove i prostore za sviranje u regiji. Ekipa iz rock škole već neko vrijeme razmišlja da uz ovo neformalno obrazovanje stvori i formalno, odnosno da osnuje rock akademiju.

"Tu nam nedostaje nekih tehničkih detalja, ali prije svega treba da odlučimo da li da kupimo nečiji sistem ili da osmislimo svoj. Već pet godina rad naših predavača se zasniva na autorskom osmišljavanju, nismo preuzeli ničiju knjigu, ničiji plan i program, već stvaramo svoj", rezimirao je planove Orhan Oha Maslo.