Muzika
0

Morrissey na zagrebačkoj Šalati

FENA
Morrissey, jedan od najuticajnijih autora svjetske alter rok scene će 6. jula gostovati u Zagrebu na Šalati.

Ove sedmice Morrissey zauzima prvo mjesto britanske top liste sa najnovijim albumom "Ringleader Of The Tormentors". To je njegov number one od 1994. godine i albuma "Vauxhall And I" i treći od kad je u solo vodama nakon odlaska iz "The Smiths".

Stephen Patrick Morrissey rođen je 1959. u Manchesteru u Engleskoj. Još kao tinejdžer oduševljavao se filmom i muzikom, a pisao je u fanzinu "New York Dollsa" i britanskom časopisu "Melody Maker".

Debi singlom "Hand in Glove", sa bendom "The Smiths" su 1983. postali underground senzacijom u Velikoj Britaniji, a Morrissey skreće posebnu pozornost medija svojim kontraverznim intervjuima. Debi album "The Smiths" objavljen je 1984. i bio je veliki hit u Britaniji. Morrissey je iznosio svoje političke stavove u kojima je kritikovao Margaret Thatcher, a počeo je zagovarati vegetarijanstvo.

Album "The Queen is Dead" objavljen 1986. proglašen je remek djelom. Nakon sve većih nesuglasica između Morrisseya i Marra, Marr odlazi iz benda nakon albuma "Strangeways, Here We Come" objavljenog 1987. "The Smithsi" su se razišli, a Morrissey počinje solo karijeru sarađujući s producentom Stephenom Streetom.

Njegovi su prvi singlovi "Suedehead" i "Everyday Is Like Sunday" bili 1988 godine veliki hitovi u Britaniji, a njegov je prvi solo album "Viva Hate" doživio komercijalni uspjeh. Objavljeni su i singlovi "The Last of the International Playboys" i "Interesting Drug", a Morrissey je nastavio raditi na svom drugom solo albumu kompilaciji "Bona Drag", objavljenoj 1990.

Morrissey je veliki povratak najavio 2004. godine, s albumom "You Are The Quarry". Live album "Live At Earls' Court" uslijedio je 2005. godine, a niz je zaključen najnovijim ostvarenjem "Ringleader Of The Tormentors" ove godine.

Album je producirao stari Bowiev saradnik Tony Visconti, a u orkestracijama je učestvovao čuveni filmski kompozitor Enio Morricone.