Za muzičke legende
518

Montenov legendarni spot "Pismo prijatelju" uskoro će dobiti svoj remake

L. K.
Stihove pjesme "Pismo prijatelju" napisao je Zlatan Fazlić Fazla, a otpjevao ih je Kemal Monteno davne 1992. godine. Grad Sarajevo će odati počast Montenu i Davorinu Popoviću tako što će ispred kultnog FIS-a u nedjelju, 22. septembra u 18 sati organizovati druženje svih onih koji su bili dio karijera i života ovih umjetnika.

Neke od zvanica koje će prisustvovati ovom događaju su Abdulah Sidran, Dražen Žerić Žera, Ismet Nuno Arnautalić, Miki Trifunov... Događaj šalje poruku da će Montenova i Popovićeva djela ostati zauvijek živa u glavnom gradu BiH.

Bit će to prilika da se evociraju uspomene na neke od hitova uz koje su odrasle generacije i uz koje se branio ovaj grad. Događaj će biti otvoren za građane, a bit će pripremljen videoprogram na otvorenom.

"Želimo stvoriti paradigmu sjećanja na naše savremenike koji su postali simboli našeg grada. Ovo je samo jedan mali znak pažnje, sjećanje na dva velika umjetnika koji su obogatili živote generacija. Okupit ćemo prijatelje, govoriti lijepim riječima, sjetit ćemo se i te velike pjesme "Pismo prijatelju" koja je u gradu pod opsadom značila otpor, nadu i sarajevski duh", rekao je tim povodom gradonačelnik Abdulah Skaka.

Kemal Monteno rođen je 17. septembra 1948. u Sarajevu, a Davorin Popović 23. septembra 1946. Ovo okupljanje bit će savršena prilika da se napravi remake spota koji je snimljen 1992. godine.