Muzika
14

Mohammed Assaf pobijedio na Arapskom idolu, u Gazi priređeno veliko veselje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Mohammed Assaf, mladi i talentirani pjevač iz Gaze, pobijedio je na takmičenju Arapski idol, u subotu u Bjerutu, što je dovelo do erupcije radosti širom palestinskih gradova.

Dvadesettrogodišnji Assaf do prije nekoliko sedmica bio je posve nepoznat, no danas je on lokalni heroj čija je pobjeda proslavljena vatrometom i plesom na ulicama u Gazi i Istočnom Jeruzalemu.

Proslava kakva je priređena u subotu uvečer u Gazi, ples, pjesma na ulicama i veliko veselje, nije viđena još od završetka prošlogodišnjeg sukoba s Izraelom.

"Mohammed Assaf nije oslobodio Palestinu, ali je donio veselje i osmijehe kakve ovaj narod nije vidio u posljednjih 66 godina", napisao je jedan od njegovih fanova na Twitteru.

Političari u Palestini, zajedno s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, pozvali su sve Palestince da daju podršku mladom muzičaru.

Nakon što je proglašen pobjednikom Assaf je zahvalio svojim roditeljima i ljudima širom palestinske teritorije koji su glasali za njeg. On sada očekuje da dobije dozvolu od Izraela da može putovati Zapadnom Obalom i održavati koncerte.

Assaf, čiji su roditelji iz Palestine, je rođen u Libiji, ali živi u Gazi. Ovo je prvi put u historiji takmičenja za Arapskog idola da jedan muzičar iz Gaze osvoji tu manifestaciju.

Assaf je publiku osvojio pjevajući palestinske rodoljubne i narodne pjesme. Iako se Hamas protivio njegovom učešću u showu, nisu se previše miješali.