Rap spektakl u Sarajevu
0

Mleeksah nadjačao žestoku konkurenciju i pobijedio u finalu Red Bull RapLike, nastupio i popularni Bruda

D. B.
U srijedu, 15. novembra 2023. godine, klub Cinemas Sloga u Sarajevu bio je poprište nezaboravnog finala takmičenja Red Bull RapLika.

Red Bull RapLika je jedinstveno takmičenja u freestyle repanju, koje je ovog puta u glavnom gradu BiH okupilo talentovane izvođače iz regiona. Na sceni se našlo osam finalista, od je kojih pet iz Bosne i Hercegovine, prošlogodišnja pobjednica Nešela, Young Yan, Unikat, Risky i Nyca, kao i troje iz Hrvatske, Prga, Mali Japanac, drugoplasirani na Red Bull RapLici u Hrvatskoj, i Mleeksah, pobjednik hrvatskog finala Red Bull RapLike iz oktobra ove godine.

Sjajna atmosfera vladala je u prepunoj Slogi, tako da su fanovi RapLike i hip-hopa uživali u noći za pamćenje i istinskom rap spektaklu. Voditelji programa su bili poznati članovi benda Helem Nejse, Gaga i Stihi, a sudijsku trojku su činili slavni reperi Frenkie, Smoke Mardeljano i Sajfer. Za beatove tokom takmičenja bio je zadužen legendarni DJ Soul, a warm up i after je majstorski odradila mlada DJ Forora.

Osim freestyle battleova, atmosferu su do usijanja doveli i nastupi Frenkieja i Kontre prije početka samog takmičarskog programa, u pauzi je na scenu izašao Smoke Mardeljano, dok je Sajfer doveo atmosferu do usijanja prije samog finala.

Publiku je svojim nastupom iznenadio i popularni Bruda, animirana rap senzacija i jedan od glavnih likova iz najpopularnijeg bh. animiranog serijala "Bruca Braca Bruda Brada“.

Mleeksah, nekada "vječito drugi" na RapLici, ove je godine odnio kući dvije krune, prvu osvojenu u hrvatskom finalu, a potom drugu za koju se izborio sinoć u Sarajevu. Drugo mjesto osvojila je kraljica bh. freestylea Nešela, dok se na trećem mjestu našao Mali Japanac.

Svi su mišljenja da je definitivno najbolji izvođač pobijedio u finalnom duelu, a jedan od najzanimljivijih momenata tokom večeri bila je žestoka borba "jedan na jedan" između Nešele i Malog Japanca u polufinalu, kada su sudije čak dva puta tražile dodatne runde jer je dugo bilo izjednačeno. Na kraju, finese su presudile i Nešela je odnijela glasove žirija, dok je Mali Japanac osvojio srce publike.

Sajfer također smatra da je titula završila u pravim rukama. "Oduševili su me mnogi, a svi su na svoj način bili dobri. Mislim da je najbolji pobijedio, a to pokazuju reakcije ostatka žirija i publike. Finale je bilo realno, a na kraju je bolji pobijedio", izjavio je Sajfer nakon nezaboravne večeri u Slogi.

Gaga je Mleeksin nastup opisao kao "briljantan" te mu je dao dobar savjet. "Mleeksah je bio genijalan od prvog do zadnjeg battlea, a u finalu je prosto briljirao. Da sam ja bio sudija, cijenio bih sve ono što je on radio, način na koji se igrao riječima, način na koji je reagirao na protivnike u svojim punchevima...tako da mislim da je on sjajan i ono što želim da mu poručim kao stariji kolega jeste da iskoristi ovu pobjedu kako bi ostvario dobru karijeru kao hip-hoper", rekao je jedan od voditelja programa i član grupe Helem Nejse.

Frenkie, alfa i omega bh. rap scene, govorio je o teškim odlukama koje je žiri morao donijeti. "Nama sudijama je bilo najteže suditi polufinale između Nešele i Malog Japanca. Svi su to vidjeli, imali smo produžetke dva puta i zaista su nijanse odlučile. To je bio nekako najteži battle, možda i najkvalitetniji", istakao je on.

Mleeksah je očekivano sretan i ponosan na svoj uspjeh, ali i impresioniran atmosferom u Sarajevu.

"Ovo mi je drugi nastup u BiH, prvi je bio 2019. godine u regionalnom finalu održanom u Zetri, gdje je vladala sjajna atmosfera. Ove godine je u Slogi također bila 'bolesno' dobra atmosfera. Iako sam pod adrenalinom, ipak mislim da je bilo čak i bolje nego ranije. Publika u Sarajevu je kao i uvijek odlična, a kad ti ona odgovori, onda i ti bolje repaš. Komunikacija s publikom je jako važna", kazao je pobjednik RapLike.

Upornost se u njegovom slučaju itekako isplatila. "Dva puta sam bio drugi na RapLlici, a sada sam dva puta prvi u istoj godini, u Hrvatskoj i BiH. Lagao bih kad bih rekao da puno vježbam, imam sreću da mi ovo ide prirodno, ali to što mi je ovo peti nastup na RapLici ipak igra ogromnu ulogu. Odradio sam puno showcaseova i nastupa", dodao je on.

Sada će se fokusirati na svoju karijeru, no to ne znači da je rekao "zbogom" takmičenju Red Bull RapLika.

"Album je snimljen i izlazi početkom iduće godine, to će mi biti fokus u narednom periodu. Ali, ko zna, ako bude RapLike sljedeće godine, možda se opet prijavim", završio je Mleeksah.

Prošlogodišnja bh. pobjednica Nešela ovog puta se okitila "srebrnom medaljom". Istakla je težak battle s Malim Japancem te je ponosna na ono što je pokazala u okršaju s Mleeksahom. "Moj prvi susret sa Malim Japancem je bio prije mjesec i po i tu sam se još navikavala, pratila sam kakav je, a večeras je bilo stvarno odlično i baš napeto. Malo više sam se opustila jer sam u svom gradu pa je to prirodno. Definitivno je bilo na samoj granici i slažem se da je battle bio dobar. Umorila sam se, dugo je bilo neriješeno. Mleeksah je definitivno vrlo jak protivnik i to je pokazao i u Zagrebu, tako da je stvarno bila čast da se takmičim sa njim. Nisam se predala, ali očekivala sam da će on biti malo bolji zbog iskustva. Drago mi je da sam se pokazala i u borbi s njim", zaključila je Nešela.

Treći sudija, Smoke Mardeljano, pohvalio je sve učesnike finala, ali je izdvojio upravo pobjednika.

"Spektakularno, MC-jevi su bili strašni. U backstageu su izgledali kao tigrovi u kavezu, svi hoće da popričaju, da izbace energiju, jedino momak koji je pobijedio je bio sam sve vrijeme, šutio je i skupljao energiju. Gledam ga i vidim da on jedini ima taj neki stav, taj underground moment gdje dođeš da predstavljaš sebe. Na kraju je uradio sve kako treba, pobijedio je i kapa dole majstore, svaka čast", rekao je Mardeljano nakon još jednog spektakularnog finala Red Bull RapLike.