Nešto drugačiji zvuk
177

Mirišu "Bajami" ovog proljeća: Divanhana predstavlja novu pjesmu

N. O.
Pjesma "Bajami" poklon je svim poštovaocima kreativnog rada benda Divanhana, koji na svjetskoj muzičkoj sceni niže samo uspjehe.

Nova autorska pjesma "Bajami" sasvim sigurno je blagi zaokret u odnosu na ono što ste do sada od Divanhane mogli čuti i plod je fuzije sevdaha i zanosne flamenko muzike. Upravo taj flamenko osjećaj pjesmi je udahnuo Luis Robisco, jedan od najcjenjenijih majstora flamenko gitare u svijetu.

Robisco je član "Barcelona Guitar Trio", kojemu je čitav svijet pozornica, od Koreje do Južne Amerike. Maestro Robisco se na svom svjetskom muzičkom putovanju na trenutak zaustavio u Bosni i Hercegovini, kako bi ostavio trajan pečat našoj tradicionalnoj pjesmi sevdalinci.

"Sretna sam što smo već s prethodnim albumom napravili iskorak i krenuli putem autorskog stvaralaštva inspirisanog sevdahom, kako u muzičkom, tako i u poetskom smislu. Jedan takav projekat je i naša nova pjesma 'Bajami'“ nastala kao posljedica divnog poznanstva i saradnje s Luisom Robiscom. On nam je pokazao svu ljepotu španske muzičke tradicije i ova pjesma je mozaik upravo tih različitosti s kojima smo došli i svega onoga što smo s ljubavlju u nju utkali", izjavila je vokalistica Divanhane Selma Droce.

Pjesma je snimana u studiju Modra Rijeka u Sarajevu, u saradnji sa producentom Borjanom Miloševićem. Uz članove benda Divanhana i Luisa Robisca, pjesmu su svojim muzičkim umijećem oplemenili i poznati španski basista Javi Martin, kao i perkusionista Lucas Balbo.

Video za pjesmu, režiju, montažu i color potpisuje dugogodišnji saradnik benda Sallex Perić.