Jedinstven događaj
14

Mili zvuci saza i sevdaha Tuzlake dirnuli u dušu

Piše: A. K.
Bosanski kulturni centar (BKC) u Tuzli večeras je bio domaćin večeri saza koja je upriličena u organizaciji sekcije sazlija "Abdulah – Avdo Vrabac", a koja djeluje u okviru Univerzitetskog umjetničko-kulturnog društva "Zvonko Cerić".

Bila je ovo jedinstvena prilika da nakon mnogo godina Tuzlaci na jednom mjestu uživaju u milim zvucima ovog žičanog instrumenta, ali i sevdalinkama koje su interpretirali vrsni poznavaoci ove lirske pjesme.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"U ovoj večeri uspjeli smo na jedno mjesto okupiti 15 ljubitelja sevdaha uz vokalni ansambl Tuzlanke. Nadam se da je publika zaista uživala u pravoj izvornoj sevdalinci, jer ovakvo nešto dugo zaista nije bilo upriličeno u Tuzli", kazao je za Klix.ba predsjednik sekcije sazlija "Abdulah – Avdo Vrabac" Murat Vrabac.

Ljubitelji sevdalinke mogli su da uživaju u interpretacijama Safeta i Edhije Džinić, Zekije Suman, Alme Subašić i Safeta Dedajića, a koje su povlačenjem terzijana na žicama saza pratile sazlije Rajko Simeunović, Avdo Lemeš, Šukrija Trako, Zamir Hadžiabdić, Mevludin Salkanović, Asim Čakal, Safet Bećirević, Sulejman Šarić, Enes Imamović i Murat Vrabac.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Svi oni su naišli na odličan prijem kod publike, a da su Tuzlaci uistinu uživali u jedinstvenom događaju u prilog ide i činjenica da su se salom BKC-a nerijetko prolamali aplauzi.

Sekciju sazlija "Abdulah – Avdo Vrabac" u Univerzitetskom umjetničko-kulturnom društvu "Zvonko Cerić" u Tuzli pokrenula je grupa istinskih zaljubljenika u ovaj žičani instrument.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako kažu, cilj im je saz sačuvati od zaborava, ali i potaknuti mlade da se približe i upoznaju sve ljepote koje nudi ovaj instrument.

Tuzlanske sazlije pored večerašnjeg nastupa svojim izvedbama dosad su počastili i publiku u Crnoj Gori, a početkom mjeseca decembra planiraju pokrenuti i školu saza koja dosad nije djelovala na području Tuzlanskog kantona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba