Najavio nove koncerte
0

Mile Kekin: Dosta nam je kataklizmičkih tema, želim pjevati o plaži i koktelima

I. S.
Mile Kekin (Foto: Pixsell)
Mile Kekin (Foto: Pixsell)
U susjednoj Hrvatskoj uskoro će biti održani koncerti Hladnog piva, a frontmen Mile Kekin u razgovoru za Klix.ba govori kako se nada da isto važi i za svirke koje je bend zakazao u regionu. Muzička industrija se polako oporavlja, a novi spot hrvatskog benda već je spreman.

Balkanska muzička scena postepeno i s oprezom vraća se na bine. Koncerti hrvatskog punk rock benda Hladno pivo u Šibeniku i Puli najavljeni su za juni i juli. Ostao je mali broj karata, a javnost se pita kako će ti događaji izgledati obzirom na epidemiološke mjere koje su na snazi. Frontmen Mile Kekin trudi se zadržati optimizam.

"Kako sada stvari stoje, morat će se sjediti, ali će barem biti moguće naručiti piće na šanku. Međutim, još uvijek je previše nepoznanica. Ako brojevi nastave padati moguće je da ćemo moći prodati još nešto ulaznica i maknuti stolice. Naravno, maske neće biti obavezne. Vjerujem da će do augusta više-manje sve biti normalno, ali ko zna. Pokušavam biti optimist. Kalendar nam se uglavnom lagano puni", govori.

Planovi da se koncerti održe u Srbiji i Bosni i Hercegovini su u toku, ali borba sa neizvjesnošću također je prisutna.

"Postoje datumi u kalendaru, spominju se svirke na Tjentištu, u Beogradu, Nikšiću, Vršcu itd. No, prošle godine smo imali tridesetak dogovorenih svirki i sve su otkazane. Kažu da ko se jednom opeče, puše i na hladno. Toliko puta smo se opekli s koronavirusom da ne vjerujem dok ne stanem na binu", kaže.

Hladno pivo je u decembru prošle godine objavilo spot za "Kišnu nedjelju", pjesmu koja predstavlja najavu za istoimeni album. Dobra vijest za obožavatelje je ta da je novi materijal snimljen te je preostalo još samo da sačekaju njegovu objavu.

Kekin govori kako je bend snimio novi spot u kojem će se pojaviti misteriozni gost koji će izazvati oduševljenje publike.

"Bit će to šokantno, nevjerovatno gostovanje. Nikad ne biste vjerovali ko će nam se pridružiti. Odlučili smo se za jednu veseliju kompoziciju jer nam je dosta kataklizmičkih tema. Pandemija, potres pa opet potres zadesili su nas u Zagrebu u manje od godinu dana. Sada neko vrijeme želim pjevati o plaži i finim koktelima. Dosta mi je katastrofa", govori.

Slušatelji mogu očekivati drugačiji, ali istovremeno i jedinstveni zvuk Hladnog piva na kojeg su navikli još od 1988. godine, kada je nastao ovaj legendarni sastav.

Mile Kekin (Foto: Pixsell)
Mile Kekin (Foto: Pixsell)

"Hladno pivo, update 2021. Dakle, malo modernije, ali ipak prepoznatljivo i energično. Kad poslušam šta smo zasad napravili čini mi se nevjerovatno optimističan u odnosu na vrijeme u kojem su pjesme nastale", kaže.

Frontmen je mišljenja da su muzičari teško opstali u pandemiji:

"Mi živimo od širenja aerosoli, a u vrijeme pandemije to je kao da se baviš bioterorizmom. Mnogi muzičari bili su primorani raditi druge poslove, od taksiranja do građevine pa očekujem hrpu socijalno angažiranih albuma o životu prekarijata. Mislim da će mi prvih desetak koncerata proći u orgazmičnom ushitu i nevjerici i jedva čekam", zaključuje Kekin.

Podsjetimo, bend je najavio nastupe na Tjentištu, u Beogradu, Nikšiću i Vršcu. Bh. auditorij željno iščekuje početak uzbudljivog ljeta, a do tada će se na spisku dodatnih svirki vjerovatno naći i Hladno pivo.