Snima nove pjesme
84

Mika se nakon 15 godina vratio na estradnu scenu: Uz muziku se osjećam ispunjeno

Piše: M. N.
Prošlo je više od decenije otkako bh. publika nije čula Mirsada Muminovića Miku čija je pjesma "Vrati se" postala veliki hit koji se i danas sluša. Mika se nakon 15 godina vratio na estradnu scenu novom pjesmom "Zato sam tu". U razgovoru za Klix.ba otkriva zašto je napravio ovako dugu pauzu, kao i svoje planove za budućnost.

Tokom proteklih godina posvetio se porodičnim obavezama i odgoju djece, ali se bavio i školovanjem za posao u vezi s finansijama. U tom periodu mu je, kako kaže, ovaj posao bio osnovno zanimanje, a muzika, nažalost, sporedno. Sada je došlo vrijeme da izniveliše ovo dvoje, ali nada se da će muzika pobijediti.

"Istina je da sam u tom periodu 'nestao' i odlučio se za nešto drugo. Međutim, nisam puno nestao, ostale su moje pjesme. Te pjesme se i danas 'vrte', a to je najbitnije. U tom periodu posvetio sam se porodičnom životu i poslu kojim se bavim danas, ali sam paralelno svirao i bio aktivan muzički na privatnim gažama. Mogu reći da sam taj period vježbao kako bih se još bolji vratio na scenu", rekao je Mika za naš portal.

Pjesmu "Zato sam tu" promovirao je nedavno u Sarajevu i reakcije su odlične. Za tekst je bio zadužen Armin Šaković, dok Muminović zajedno s Amilom Lojom potpisuje muziku i aranžman.

"Prve bitke sam dobio, mislim na novi singl 'Zato sam tu'. Reakcije su odlične. Početak spota za ovu pjesmu napravili smo tako da počinje mojim starim hitom 'Vrati se' kako bi publika prepoznala o kome se radi", kazao je Mika.

Na estradnu scenu se vratio jer se, kako kaže, uz muziku osjeća ispunjeno.

"Suština života je da iza nas ostane nešto po čemu će nas naredne generacije pamtiti. Za kompozitora, autora i muzičara nema ništa ljepše od toga kada publika zavoli i sluša tvoje pjesme. To je najveći uspjeh", rekao je.

Dosta toga se promijenilo od njegovog albuma. Dok su se prije 15 godina pjevači dokazivali na muzičkim festivalima na kojima je Mika nastupao i osvajao nagrade, danas su to muzička takmičenja koja im daju odskočnu dasku. Mika ističe da se i sama muzika promijenila, a samim tim i muzička scena.

"Danas postoje neki novi žanrovi. Vremenom se sve mijenja. Da li je novim generacijama lakše doći do izražaja sada? Mislim da nije, isto je kao i prije. Olakšavajuća okolnost su ta takmičenja, ali karijera i uspjeh u bilo kojem segmentu definitivno zavise od nas samih. Ako si odlučan, uporan i istrajan, to daje rezultate. Takmičenja ti pomognu u samom početku, ali mora se nastaviti raditi, učenjem, vježbanjem", kazao je.

Prema njegovom mišljenju, u muzici je pjesma ta koja "otvara" vrata, te originalnost.

"Dakle, mora se raditi, snimati. Važno je da pjevač ima dobru pjesmu, ostalo je nevažno. Nije toliko bitno kako izgledaš, ako si dobar vokal i ako imaš dobru pjesmu. Publika to zna prepoznati", zaključio je.

Uz povratnički singl "Zato sam tu" snimio je još jednu pjesmu za koju će u skorije vrijeme snimiti i spot, a u planu ima i snimanje još pjesama, onakvih na kakve smo od Mike navikli, nježnih i emotivnih.