Muzika
0

Michael Jackson posthumno optužen za zlostavljanje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki koreograf Wade Robson optužio je preminulog kralja popa Michaela Jacksona za seksualno zlostavljanje u djetinjstvu.

Robson je u sudskom dokumentu koji nije dostupan javnosti zatražio odštetu od Fondacije Michaela Jacksona zbog seksualnog zlostavljanja.

Iako su mogući slučajevi Jacksonovog zlostavljanja zastarili, Robson je zatražio da mu sud ipak omogući podnošenje odštetnog zahtjeva.

Vijest o novoj optužbi protiv Jacksona, koji je 2009. umro od akutnog trovanja lijekom propofolom, prvi je objavio portal TMZ, a zatim su prenijeli svi američki mediji.

Wade, koji sada ima 30 godina, upoznao se s Jacksonom kada je imao pet godina. U dobi od sedme do četrnaeste godine redovno je boravio na njegovom ranču Neverlandu.

Wade je bio jedan od svjedoka obrane na Jacksonovu suđenju za seksualno zlostavljanje djece 2005. godine i njegovo svjedočenje u Jacksonovu korist u mnogome je pomoglo odbacivanju optužnice.

"Ovo je apsurdno. Wade je tada bio jedan od najjačih svjedoka obrane. Pod zakletvom je svjedočio da ga Jackson nikada nije zlostavljao i izdržao je žestoko protivispitivanje tužioca", kazao je tadašnji Jacksonov advokat Tom Meserau za CNN.

Meserau je također rekao da je vrijeme podnošenja zahtjeva vrlo sumnjivo, upravo na početku suđenja koje su Jacksonova majka i njegovo troje djece pokrenuli protiv koncertnih promotora, tvrtke AEG Live, jer su, navodno, pridonijeli njegovoj smrti izuzetno napornim pripremama za seriju Jacksonovih povratničkih koncerata.

Advokati te kompanije najavili su ranije da će optužbe protiv Jacksona o seksualnom zlostavljanju koristiti kao dio svoje obrane.