Muzika
0

VIDEO / "Metallica" zatvorila petodnevni festival "Rock in Rio 2010."

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka heavy metal grupa "Metallica" je svojim nastupom pred 48.000 ljudi u ponedjeljak zatvorila petodnevni festival "Rock in Rio 2010", koji se održao u Španiji.

"Sjajno je vidjeti vas opet, drago nam je što smo ponovo u Madridu", izjavio je pjevač James Hetfield, obraćajući se publici u Argandi del Rey, mjestu 20 kilometara jugoistočno od Madrida, nakon izvođenja pjesama "Creep", "Bellz" i "Never".

Bend koji je osvojio nagradu "Grammy", zadnji put je nastupio u glavnom španskom gradu u julu 2009. godine, piše AFP.

"Došao sam da učim od najboljih", izjavio je tridesetjednogodišnji Santi Mayoral, španski pjevač heavy metal grupe "Shalm", koja će svoj prvi album izdati krajem ove godine.

"Metallica" je nastala 1981. godine kada je bubnjar Lars Urlich objavio reklamu u lokalnim novinama. To se ispostavilo kao važan korak u historiji roka, jer je grupa prodala vise od 100 miliona ploča širom svijeta.

Na petodnevnom festivalu je bilo moguće uživati u nekoliko muzičkih žanrova, nastupima različitih grupa i pjevača, uključujući kolumbijsku pop zvijezdu Shakiru, američku tinejdžerku Miley Cyrus te rokere iz grupe Bon Jovie.

Organizatori su očekivali publiku do 320.000 ljudi, ali neobično vlažno i hladno vrijeme za ovo doba godine je negativno utjecalo na prodaju ulaznica, te se na festivalu ukupno pojavilo 250.000 posjetilaca.

"Mislim da je 'Rock in Rio' festival svjetske klase, zbog toga što ovdje nastupaju značajne svjetske zvijezde", rekao je Gary Bongiovanni, predsjednik "Pollstara", američke kompanije koja se putem svoje web stranice bavi informisanjem javnosti o najvećim svjetskim turnejama.

Inače, prvi festival "Rock in Rio" održan u je Rio de Janeiru u januaru 1985. godine. Tokom deset dana festival je pratilo preko 1,4 miliona ljudi, a organizatori kažu kako je to bio najplaćeniji festival na svijetu.

Organizatori su za organizaciju ovogodišnjeg festivala potrošili više od 27 miliona eura.