{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Merima Ključo: Fascinacija instrumentom iz djetinjstva pretvorila se u životnu fascinaciju

Piše: El. B./Klix.ba
2.1.2017. u 21:55
125
Merima Ključo: Fascinacija instrumentom iz djetinjstva pretvorila se u životnu fascinaciju
125
Merima Ključo: Fascinacija instrumentom iz djetinjstva pretvorila se u životnu fascinaciju
Merima Ključo
Livanjka Merima Ključo jedna je od najboljih svjetskih solistica na harmonici. Njena trenutna adresa je u Los Angelefsu gdje stvara muziku, piše knjige i predaje. Prošle godine je snimila CD "Aritmia" s Miroslavom Tadićem, a za Klix.ba je govorila o ljubavi prema harmonici, saradnji s poznatim muzičarima i muzičkom putovanju Sarajevske Hagade.
Na početku razgovora za Klix.ba Merima kroz šalu kaže da joj je prva riječ bila mama, a druga harmonika.

"Koncertna harmonika je impresivan instrument i posjeduje nevjerovatan spektrum boja i mogućnosti. Praktično sve što proživljavate možete različitim tehnikama izraziti kroz ovaj fascinantni instrument", rekla je Merima.

Merima je rođena s Tetralogija Fallot, stanjem uzrokovanim kombinacijom četiri srčane mane, zbog čega se prvih godina svog života nije smjela pomjerati.

"Smatraju me medicinskim čudom jer je operacija u Ljubljani (1980.) urađena na takav način da danas živim kao da nikada nisam imala srčanih problema", rekla je Merima koja je za to zahvalna kardiologu Vukadinoviću i Kliničkom Centru Ljubljana. Njoj je već tada muzika bila velika podrška.

Pored sviranja Merima piše kompozicije i aranžmane za harmoniku, a kaže da često koristi tradicionalne motive i melodije koje kombinira sa tehnikama klasične muzike.

"Tradicionalna muzika je riznica inspiracije. Toliko je prekrasnih melodija da je skoro nemoguće zaobići ih", priznala je Merima.Kaže da je svaki instrument težak i zahtjevan pa tako i harmonika, a da se fascinacija instrumentom iz djetinjstva pretvorila u životnu fascinaciju.

Sa Miroslavom Tadićem 2016. godine snimila je CD "Aritmia", a do saradnje je, kaže, došlo spontano.

"Naše prijateljstvo se još više produbilo zajedničkim muziciranjem. Ukratko rečeno, iskustvo saradnje sa Miroslavom je prekrasno. Potpuno povjerenje i uzajamno poštovanje", kazala je Merima.

Sarađivala je i s Amirom Medunjanin s kojom je izdala album "Zumra" koji je, prema pisanju The Sunday Timesa, jedan od 100 albuma koji su obilježili 2010. godinu. U razgovoru za Klix.ba je istakla da je svaka saradnja posebna na svoj način.

"Amira je uglavnom izvođač tradicionalne pjesme. I baš zbog toga i njenog tradicionalnog načina pjevanja sevdalinke, u saradnji s njom imate odriješene ruke napraviti nešto sasvim novo. Njeno pjevanje će vas uvijek držati u toj prekrasnoj tradiciji, dok njeni saradnici imaju otvorene ruke za kreiranje drugačijeg zvuka. Amiru svaka nova nota iznimno raduje i njen skoro dječiji entuzijazam mi je svojevremeno bio velika inspiracija za naš album 'Zumra'", rekla je Merima.

Merima je također autorica projekta "The Sarajevo Haggadah: Music of the Book" koji muzički i vizuelno prati put Hagade od Španije do Sarajeva. Na turneji je izvodila ovaj multimedijalni komad, a s njim je, u vrlo oštroj konkurenciji, pobijedila i na javnom konkursu Svjetskog jevrejskog fonda za kulturu.

"Bogata historija knjige poslužila mi je kao inspiracija za muzički i vizuelni put kroz različite kulture, njihove muzičke tradicije, religijske utjecaje... Pokazuje kako spašavanje ove vrijedne knjige spaja mnoge ljude različitog porijekla, stvarajući jedan metafizički dijalog koji prevazilazi vrijeme i prostor. Knjiga Geraldine Brooks je naravno bila dodatna inspiracija i okidač za muzičko putovanje Sarajevske Hagade", rekla je Merima koja inspiraciju pronalazi u svemu.

"Prvo nastane ideja, pa motivacija, zatim inspiracija, pa prvih nekoliko nota… A onda nota po notu dok sve ne dobije svoju potpunu formu", rekla je Merima.

Trenutno živi u Los Angelesu, a dobitnica je američke genius vize koju dobijaju osobe izvanrednih sposobnosti u nauci, kulturi, edukaciji ili atletici. Također je dio američke akademije Yellow Barn u Vermontu koja je, kako kaže, savršeno mjesto za muzičare.

"Svake godine tu dolaze najveći talenti iz cijelog svijeta i nivo muziciranja je izvanredan. Imala sam čast predavati savremenu kamernu muziku. Također sam dva puta bila na rezidenciji gdje mi je omogućeno da u potpunom miru i u šumskoj idili radim na svojim projektima", rekla je Merima koja je i autorica dvije knjige - Aranžmana melodija Istočne Evrope i Aranžmana Klezmer i Sefardskih melodija.

Merima, koja je danas jedna od najznačajnijih kompozitorica i solistica na harmonici u svijetu, kaže da je za nju najveći uspjeh to što radi ono što voli. U razgovoru za Klix.ba Merima je otkrila da su u toku pregovori za solističke koncerte u BiH koji bi već u 2017. mogli biti realizirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: