Najava
0

"Melodije Mostara 2009." od 24. do 26. aprila

FENA
Foto: MelodijeMostara.ba
Foto: MelodijeMostara.ba
Jubilarni, 15. Festival zabavne muzike - "Melodije Mostara 2009." bit će upriličen od 24. do 26. aprila, u Športskoj dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru, saopštili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

Festival se ove godine ponovno sastoji od tri večeri i to polufinala, finala i tradicionalnog 13. dječijeg festivala - "Male Melodije".

Prema riječima direktora festivala Dragana Džidića, u polufinalnoj večeri nastupit će 20 izvođača, od kojih će njih 12 odlukom žirija i publike izboriti učešće na završnoj večeri na kojoj će maksimalno nastupiti 24 izvođača. Svi oni borit će se za prestižno priznanje Grand prix - "Zlatno sunce Mostara".

"Poseban pečat ovogodišnjim 'Melodijama' dat će živi orkestar, koji će na grandioznoj pozornici pratiti izvođače, čime 'Melodije' ostaju zadnji bastion odbrane od play backa, koji je, nažalost, uništio festivale s puno većom reputacijom i tradicijom od našeg", kazao je Džidić.

On je istakao kako je treći festivalski dan tradicionalno rezervisan za "Male Melodije" na kojima će ove godine nastupiti 13 izvođača. Voditelj "Malih Melodija" je Mario Drmač, a pobjednik će dobiti statuu, koju je specijalno za tu priliku izradio mostarski skulptor Ljupko Antunović.

Na konferenciji se obratila i muzička urednica Federalne televizije, medijskog partnera festivala Ismeta Dervoz, koja je kazala kako festival održava kontinuitet uprkos svemu onome što se na domaćoj muzičkoj sceni (ne)događa.

"Ovo je jedan lijepi i veliki napor organizatora da zadrže manifestaciju i da ona bude iz godine u godinu sadržajna, i ako je moguće drukčija i poticajna za scenu u BiH. Ove godine se vraća orkestar uživo, što mi svesrdno podržavamo jer će na jedan određeni način motivisati i izvođače i aranžere i sve ljude koji su vezani uz festival", kazala je Dervoz, istakavši kako "Melodije Mostara" animiraju scenu, posebno u Hercegovini te da se nada kako će u budućnosti učiniti još više na animiranju mladih izvođača u cijeloj BiH, koji zaslužuju jedan ovakav ozbiljan projekat.

Inače, završnu festivalsku večer izravno će prenositi Federalna televizija, na kojoj će također u snimkama biti prikazana i polufinalna večer, kao i "Male Melodije" u odgođenoj snimci. "Melodije Mostara" prvi put izravno će pratiti i 120 radio stanica u BiH i Republici Hrvatskoj.

Što se tiče voditelja, polufinalnu večer vodit će Rosanda Zovko, a finale "učenici" iz "Večernje škole" Antimon, Blaž i Denis. Za scenografiju je zadužen scenski majstor Vanja Čistopljski, a za zvuk tvrtka Pro Stage.