Njemački house
0

Martin Landsky večeras u sarajevskom klubu Trezor

Klix.ba
Martin Landsky
Domaćini serijala Die Tanznacht, Sijah&Kolenda za sami kraj godine ostavili su jedan od highlighta, ionako već sjajne, klupske sezone u Sarajevu, pa će tako večeras ugostiti ikonu njemačke house i techno scene Martina Landskog.

Obimna diskografija Martina Landskog može se posmatrati kao hronološki vodič kroz istoriju elektronske muzike objavljene za neke od najuticajnijih izdavačkih kuća. Između ostalih, u proteklim decenijama, Landsky je objavljivao za Efforil/Intim, Mobilee Records, Upon You, a već dugi niz godina nezaobilazan je član Poker Flata.

Bez obzira da li je njegov zvuk motivirajući i anatemičan, mračan i kontemplativan, ili pak negdje između, nespremnost koju Landsky ima da se “učahuri” u jedan šablon i žanr, odvela ga je do najviših visina berlinske klupske scene.

Martinovi počeci sežu čak do prve polovine devedestih godina, kada je već imao samostalnu klupsku noć. Već sredinom 90-ih njegova karijera kreće uzlaznom putanjom, te je danas teško naći neki realvantan klubu, ili festival, na kojem Martin nije bio headliner. Isto tako, gotovo da nema svjetski poznatih DJ-eva, koji nisu uvrštavali njegove trake u svoje setove ili cahrtove. Nabrojimo ih samo nekoliko: Carl Cox, Dixon, Heidi, Steve Bug, Ame, Laurent Garnier...

Možda najbolji presjek Martinovih setova daje Martinov Bolier Room set:

Uoči svog premijernog nastupa u Sarajevu Martin kaže kako ga nove destinacije uvijek inspirišu.

"Naravno, vrlo sam uzbuđen što ću konačno vidjeti Sarajevo. To je mjesto puno istorije i kulture, koliko znam. Nakon svih ovih godina putovanja su i dalje moj najveći izvor inspiracije. Sretan sam da redovno mogu posjećivati nova mjesta, upoznati nove ljude, učiti o novim kulturama", kaže Martin.

Iako iza sebe ima skoro 30 godina karijere, kaže kako ne razmišlja o nekom kraju karijere ili povlačenju sa scene.

"U neku ruku mislim da ću uvijek puštati muziku, biti DJ. Nakon svih ovih godina, puštanje muzike ljudima je za mene najprirodniji način da slušam i iskusim muziku, tako da mi je teško zamisliti da to više neću raditi", rekao je Martin. Elektronska muzika kako kaže življa je nego ikada, što ipak ima svoje prednosti i mane.

"Kad razmišljam o techno i house muzici posebno, teško je reći. Nebrojeno puta je ova muzika proglašena mrtvom, ali evo, trideset godina poslije, a ona je vjerovatno življa nego ikad prije. Samo želim da postane manje popularna i manje privlačna za one ljude koji traže slavu i novac. To bi otvorilo prostor za nakaze i nekonformiste i eksperimentiranje koje ovu predivnu kulturu pomjera na slijedeći nivo", smatra Landsky.

Uz Martina Landskog, osim domaćina Sijaha i Kolende, koji će biti zaduženi za sam uvod u noć, za završnicu će se pobrinuti DJ Jasmina, lokalna techno heroina, koja je za deckovima još od 1999. godine i gotovo dvije decenije gaji odanost prema vinyl only pristupu.

Ulaznice za ovaj za ovaj jedinstveni događaj možete nabaviti online na kupikartu.ba, u klubu Trezor, Blind Tiger-u u Dalmatniskoj ulici, Coctail Bar-u ICE u Kranjčevićevoj ulici, ili direktnim kontaktom putem Facebooka. Cijena ulaznice u pretprodaji je 15 KM.