Muzika
0

Marshall Jefferson u klubu Boulevard

Sarajevo-x.com
Ovog petka, 02.03. 2007. klub Boulevard ugošćuje oca house muzike, čovjeka koji je definisao house i plesnu muziku kakvu danas slušamo - Marshalla Jeffersona.

Marshall Jefferson je 1986. prvi puta upotrijebio klavirsku dionicu na platinastoj ploči "Move Your Body", koja je postala himna house muzike. Godinu dana kasnije producirao je svoju prvu acid house stvar, "Acid Trax". Uradio je i prvu house ploču radeći s vokalima i tako lansirao uspješne karijere Ten City, Kim Mazzelle i Ce Ce Rogers. Sve te rane pjesme preteča su onoga što danas zovemo deep house, garage i techno.

Bio je i jedan od prvih Amerikanaca koji su promovirali house zvuk u Evropi 1987. godine. Popis ljudi koje je uzdigao do zvijezda uključuje imena: Roy Davis Junior, Felix Da Housecat, Lil' Louise, Frankie Knuckles, Steve 'Silk' Hurley.

Najimpresivnija stvar vezana za njegovo ime, koja ga izdvaja od drugih, je njegova sposobnost da konstantno stvara klasike. Jedan je od najizdavanijih i najlicenciranijih producenata plesne muzike danas. Uvijek je bio orijentisan prema stvaranju kvalitetnih tekstova i inovativnih melodija za svoje pjesme. Nakon četverogodišnje pauze (1990-1994), iz Chicaga odlazi u Englesku gdje postaje resident u najboljim klubovima i događajima u Evropi, uključujući evropski Tribal Gathering/Big Love dance festival. Koji god čudan put elektronske muzike do današnjeg oblika bio, možemo biti sigurni da je Marshall značajno utjecao na njega.