Muzika
306

Mario Knezović: Kad je u pitanju nacionalizam, mi smo kao djeca koja kasne u razvoju

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Facebook/Mario Knezovic)
Najpoznatiji hercegovački bend Zoster, na muzičkoj sceni aktivan već 15 godina, prije nekoliko mjeseci je objavio svoj četvrti po redu album nazvan "Srce uzavrelo". Nakon promocije u Mostaru i Zagrebu, momci će svoj novi album 13. juna promovisati i u sarajevskom Metalcu.

Na sarajevskom koncertu, frontmen Mario Knezović i ekipa će promovisati stvari sa novog albuma "Srce uzavrelo" koji je već dobio odlične kritike stručnjaka, kao i publike na koncertima i na društvenim mrežama.

Muzički kritičari su "Srce uzavrelo" već opisali najzrelijim izdanjem benda Zoster, govoreći posebno o transformaciji frontmena benda, Marija Knezovića, pa tako Rollingstone.hr piše kako je Knezović sada "više ranjeni poeta, a manje zajebantski stage provokator, kakvim ga znamo od prije."

"Možda to neko sa strane bolje vidi, ali ja sam sebi uvijek isti. Ne mogu reći mnogo o sebi kad sam sav iznutra, jedva vidim svoj nos. Tu ogledalo ne pomaže puno", našalio se Mario u razgovoru za Klix.ba.

Kad je u pitanju transformacija životnih shvatanja od samih muzičkih početaka do danas, navodi kako se ni tu ništa posebno nije promijenilo.

"Baš kao i kod svih ljudi, protok vremena učini svoje, a ono što mi radimo je da i dalje propitujemo sami sebe u muzici. I dalje želimo istraživati, eksperimentisati i uživati u tome i naravno da bi bilo suludo da 12 godina nakon prvog albuma radimo iste stvari. Sad radimo nešto drugo, drugačije i to je nekako najpoštenije", pojašnjava Knezović.

Na upit o tome šta u tom kontekstu smatra svojom misijom, odgovara:

"Iskreno, to se svaki dan pitam. Nekad nađem odgovor, a sutra već bude blijed. To je stalno preispitivanje, nema konačnog odgovora. Stalni je izazov nalaziti smisao zašto to radimo."

(Anti)junaci nagle naravi i srca uzavrela

Već ranije je Knezović, govoreći o novom albumu naveo kako su junaci ili antijunaci njihovih pjesama,"temperamentni, nagle naravi, laki na obarači i srca uzavrela".

Jedan od takvih svakako je i Gavrilo Princip, kojem su posvetili pjesmu po kojoj su nazvali svoj novi album. Ipak, bez obzira na podijeljene stavove u vezi ove pjesme o tome da li je Gavrilo "heroj ili terorista", Knezović navodi kako mu cilj nije bio donositi nikakve sudove, već ponovo i iznova postaviti pitanja o tome ko je bio ovaj čovjek.

"I dalje je to kultura ubijanja i za mene lično je neprihvatljiva. Ne bih podržao čak ni smrtnu kaznu za ljude koji su počinili strašne zločine jer smatram da čovjek čovjeku nema pravo oduzeti život, bez obzira na to o kome se radi", pojašnjava Knezović.

Navodi kako mu, u kontekstu Gavrila, cilj nije bio pravdati nikoga, već pokušati razumjeti kako i zašto ljudi dođu do tog stanja. Gavrilo je, kako navodi, u isto vrijeme i jedno i drugo, ali isto tako nije ni jedno, ni drugo, te je potpuno suludo i nebitno raspravljati o tome na kojoj je strani.

"To je neka priča koju znamo svi, ja sam je samo izbanalizirao. Priča ima više slojeva, nekad zvuči preozbiljno, nekad je ironična i to jeste ideja, da se s tim uvijek možeš igrati. Kad sam se rodio, ta priča je postojala i moje je pravo da imam neki odnos prema njoj, ali on nije okoštan, on je uvijek propitivajući. Nije ni za, a ni protiv. Jednostavno je to igra sa nekim općim mjestima", pojašnjava Knezović za Klix.ba.

"Iz pi*ke sam materine" sa Sergejem Trifunovićem

Jedna od pjesama benda Zoster koju nisu snimili u studiju i koju sviraju samo na koncertima, a u live formi se može naći na YouTubeu nosi naziv "Iz pi*ke sam materine". Ova pjesma koju su dosad nekoliko puta izvodili zajedno sa srbijanskim glumcem Sergejem Trifunovićem na tipični duhovito-ironični "Zoster" način secira našu stvarnost.

"Sergejeva mama je Mostarka i imali smo priliku da se družimo u Mostaru. Njemu se ta pjesma jako svidjela i spontano se dogodilo da je otpjevao zajedno s nama na koncertu", priča Mario i pojašnjava kako je nisu uvrstili u novi album jer se nije uklapala konceptualno, no kako postoji mogućnost da se to desi na nekom od narednih izdanja koji bi mogao okupiti live verzije njihovih manje poznatih pjesama.

Bijemo neke bitke stare stotinama godina

Ranije tekstove Zostera karakteriše suštinski kritički osvrt prema političko-ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, a koji se u novom albumu ne može primijetiti u tolikoj mjeri.

Knezović navodi kako više nema takav, negativan odnos prema državi u kojoj živi.

"Ja prihvatam svoje postojanje, mjesto gdje sam rođen i sve što je došlo s tim, i dobro i loše. Baš kao što prihvatamo svoje roditelje i roditelji nas, sa svim vrlinama i manama. Polazim od tačke da sam sretan što postojim, a sve što se dešava nije ništa novo i u pitanju je obrazac koji traje već 20 godina. Iz tog se razloga ne želim osvrtati na to stanje, ono nije ništa novo", pojašnjava Knezović

Dodaje kako svako u pjesmama sa zadnjeg albuma može pronaći taj kontekst, te da je to iz razloga što ti motivi postoje i postojat će i dalje. Međutim, kako navodi, to nije razlog zbog kojeg je radio album.

"Razumijem, ali ne donosim sud jer svako radi po svojoj savjesti, a na kraju se sve vrati i onome ko je činio dobro i onome ko je činio loše. Pravda je spora, ali dostižna. Nemam potrebu da donosim nikakve sudove i ne vidim svrhu davanja sudova u vremenu u kojem živimo, da ovako zbunjenom narodu dajem još nekakve zbunjoze", govori Knezović.

Ipak, u razgovoru za Klix.ba, Knezović se osvrnuo na nacionalizam kao rak-ranu bh. društva, kazavši kako je on dokaz toga kako BiH kasni u civilizacijskom procesu.

"Nacionalizam nismo izmislili mi, on se događao svugdje u svijetu i događa se danas. Toga će biti, njega ima i u razvijenijim zemljama, nisu ni drugi imuni, samo što tamo nije ekstreman kao kod nas. Mi smo taj nacionalizam trebali proživjeti prije pedeset godina i ići dalje, no mi smo kao djeca koja kasne u razvoju i nama se on događa danas. Mi bijemo neke bitke koje su stare stotinama godina", mišljenja je Knezović.

Dodao je kako se s nacionalizmom treba suočiti i razriješiti ga, kao i svaki drugi "izam" i kako tu nema previše misterije. Ipak, smatra kako mi nismo dovoljno zreli ni sposobni za to i proći će još godina dok se ne dovedemo na taj nivo.

Nakon Sarajeva, bend Zoster nastupa u Novom Sadu na Exitu (10. juli), Tuzli (24. juli), te na festivalu Zelenkovac, također krajem jula.