Božićni hit
12

Mariah Carey od "All I Want for Christmas Is You" zaradila skoro 100 miliona KM

Klix.ba
Vrijeme blagdanskih i novogodišnjih praznika ne može proći bez megapopularnih božićnih hitova, a jedan od njih je "All I Want for Christmas Is You" iz 1994. godine koji je otpjevala Mariah Carey. Prema istraživanjima magazina The Economist, pjevačica je samo na ovoj pjesmi zaradila skoro 100 miliona KM.

Posljednjih dana ova pjesma je najslušanija na muzičkom servisu Spotify i na vrhu je liste 13 najpopularnijih božićnih pjesama. Do kraja novembra ove godine "All I Want for Christmas Is You" preslušana je 210 miliona puta. Najviše se, nije teško pretpostaviti, sluša tokom blagdana.

Zanimljivo je kako je pjesmu "All I Want for Christmas Is You" Mariah napisala za samo 15 minuta. Pomoć u snimanju i produkciji pjesme pružio joj je muzičar i producent Walter Afanasieff. Pjesma se našla na pjevačicinom prvom božićnom albumu "Merry Christmas" koji je objavljen 1. novembra 1994. godine.

Američki muzički magazin Rolling Stone uvrstio je "All I Want for Christmas Is You" na svoj popis 15 najvećih pop i rock božićnih pjesama. Pjesma je 90-ih bila najslušanija i u Velikoj Britaniji.

Zbog velikog utjecaja koji je Carey ostvarila zahvaljujući ovoj pjesmi, pjevačica je proglašena kraljicom Božića. Carey je prije 12 godina izdala i knjigu za djecu utemeljenu na pjesmi, koju je uspjela prodati u 750.000 primjeraka.