28 godina nakon objave
15

Mariah Carey dobila tužbu za autorska prava zbog svog božićnog hita

N. O.
Mariah Carey (Foto: EPA-EFE)
Mariah Carey (Foto: EPA-EFE)
Mariah Carey je tužena zbog kultne praznične pjesme "All I Want For Christmas Is You". Drugi umjetnik, Andy Stone, podnio je tužbu protiv petostruke dobitnice Grammyja 28 godina nakon što je objavila božićni singl, tvrdeći da je prekršila autorska prava.

Stone tvrdi da je snimio pjesmu na temu praznika, također pod nazivom "All I Want For Christmas Is You", nekoliko godina prije nego što je Carey izbacila svoju pjesmu.

Njena verzija je dospjela na vrh top-listi u 26 zemalja i navodno je zaradila ogromnih 60 miliona dolara honorara do 2017. godine, prema The Economistu.

Stone je snimio svoju pjesmu, country baladu, u Nashvilleu 1989. godine pod imenom Vince Vance & The Valiants, s glavnim vokalom Lise Burgess Stewart, inače poznate kao Lisa Layne.

Pjesma je dospjela na top liste Billboard Hot Country Songs u šest različitih navrata tokom 1990-ih, a na kraju je imala i muzički video koji je pratio.

Prošlo je otprilike pet godina nakon Stonea i njegovog izdanja Vincea Vancea & The Valiantsa kad je Carey izbacila "All I Want For Christmas Is You" kao glavni singl na svom četvrtom studijskom albumu Merry Christmas 1994.

Njena verzija, koju je napisao koautor Walter Afanasieff postala je božićni klasik kojem naizgled raste popularnost svake praznične sezone.

U svojoj tužbi, Stone tvrdi da Carey i njen pravni tim nikada nisu tražili niti dobili dozvolu za korištenje naslova. Nije neuobičajeno da muzički umjetnici imaju sličan, ili u nekim slučajevima, isti naslov pjesme.

Tužbe za kršenje autorskih prava se obično zasnivaju na zvuku i melodijama pjesama, a u ovom slučaju, zvuk dvije pjesme i melodije su različiti.

Jedine sličnosti između ove dvije pjesme koje su očigledne su naslovi.