Muzika
678

Marco Bailey dolazi na festival elektronske muzike na izletištu Kamenica kod Zavidovića

Piše: L. Č.
Stereo Groove, organizacijski tim iz Zenice, najavljuje prvi 24-satni festival elektronske muzike koji će biti održan na lokaciji izletišta Kamenica kod Zavidovića.

Festival će početi u subotu, 30. jula, u podne i trajati sve do nedjelje, 31. jula, do 17 sati.

Na festival dolazi legendarni belgijski DJ Marco Bailey, a ostatak line-upa čine: Damir Hoffman, Tea Vučković, Forest People, Word, Worda, Black Acid, Incept, Davor Gvozden, Alen Milivojević, Fedja Knajdl, Goran Emkić, Inis, Infected, Davor B, Adot, Armin Sinković te After Affair.

U pitanju je, kako navode organizatori, ambiciozan projekat nastao s ciljem pružanja zanimljivog sadržaja mladim ljudima i privlačenja omladine iz čitave BiH, kako bi se oživio turizam i promovisale prirodne ljepote na području Zavidovića.

"Cilj nam je da bogatim i zanimljivim sadržajem privučemo što više omladine iz cijele BiH kako bi se nezaboravno proveli, ali i da im probudimo svijest o značaju prirode i njenih bogatstava kroz razvoj turizma na području Zeničko-dobojskog kantona", navode organizatori i dodaju kako će ovaj događaj, pored muzičkog dijela, imati i edukativni karakter, gdje će tokom 24 h na lokaciji održavanja festivala biti postavljeni štandovi sa brošurama, slikama, mapama i sl, dok će profesionalni planinari, vodiči i arheolozi voditi edukativni program o očuvanju i zaštiti prirode.

Izletište Kamenica je 21 kilometar udaljeno od Zavidovića, na rijeci Gostović, te je dio parka prirode "Tajan" koji je područje na tromeđi kakanjske i zavidovićke općine te grada Zenice i prije nekoliko godina je postao zaštićena zona.

Na ovoj se lokaciji nalaze sportski tereni, mountain bike staze, planinarske staze, pećine, a ona pruža mogućnosti i za rekreativne aktivnosti kao što su alpinizam, lov, kupanje u rijeci, ribolov, iznajmljivanje bungalova i vikendica.

Grad Zavidovići je 50 km udaljen od Zenice, kroz njega prolaze tri rijeke (Bosna, Krivaja i Gostović) i posjeduje mnoga prirodna bogatstva kojima se ne poklanja dovoljno pažnje.

"Budući da u Zavidovićima vlada velika nezaposlenost stanovništva, posebno mladih ljudi, duh ovoga grada je postao pasivan i nema mnogo događaja koji mogu probuditi mlade iz pasivnosti, promovisati Zavidoviće i njegove prirodne ljepote. U proteklih deset godina mnogi su se žalili kako još niko nije poduzeo ništa u cilju promocije prirode koju ovaj grad ima, posebno na području Kamenice koja ima sve uslove za promociju turizma. Zbog nedovoljne pažnje, edukacije i truda, kao i pasivnosti omladine, imamo dovoljno jak razlog i motivaciju da nešto promjenimo na tom polju, da bismo mogli promovisati prirodne ljepote Kamenice, Zavidovića, Zeničko-dobojskog kantona, ali i cijele BiH", navode organizatori ovog događaja.

Sve dodatne informacije pronađite na zvaničnoj stranici eventa na Facebooku.