Muzika
17

Manu Chao La Ventura za jedno od najjačih izdanja EXIT festivala

Klix.ba
Revolucionarni muzičar, aktivista i jedan od najvažnijih glasova svjetske muzike Manu Chao održat će novi nastup na glavnoj bini Exit festivala u subotu 11. jula.

Uz već potvrđena imena Exit Avanture kao što su Robbie Williams, Motorhead, The Prodigy, Faithless, John Newman, Rudimental, Clean Bandit, Hardwell, Sigma, Martin Garrix, Tom Odell, Tale of Us, te još brojna iznenađenja, aktuelna muzička sezona u Novom Sadu, Beogradu i Budvi, bit će jedna od najjačih u historiji Balkana. Sedam godina nakon prethodnog historijskog koncerta na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada je glavna bina bila tijesna za 35.000 fanova koji su horski pjevali i skakali u ritmu Radija Bembe, Manu ovog puta dolazi sa svojom La Venturom, koju, pored njega, čine još gitarista Madjid, basista Gambeat i bubnjar Garbancito.

Ova turneja La Venture bit će pojačana sa još dva duvača, a set listu pored najvećih himni kao što su "Clandestino", "Rainin' In Paradize", "Mi Vida", "Politik Kills" ili "Mala Vida", činit će i brojna iznenađenja, neobjavljene pjesme, a ponekad i obrade legendi kao što je Bob Marley. Manu je prošle godine održao niz nastupa na najvećim svjetskim festivalima kao što su Roskilde i Woodstock, a nedavno je održao i nekoliko stadionskih nastupa u Argentini i Kolumbiji.

Revolucionarno prodoran i podjednako miroljubiv, poznat po svom društvenom aktivizmu i nezadrživim stihovima, Manu Chao jedan je od najutjecajnijih muzičara u novijoj historiji, hvaljen podjednako širom planete uz koncerte na pet kontinenata. Francuski umjetnik i aktivista španskog porijekla, svoj karakteristični zvuk gradio je kroz razne punk utjecaje kao što su The Clash, Jam ili Dr. Feelgood.

Njegove pjesme karakterišu beskompromisni stihovi, zbog čega je priznat kao glas slobodarskih generacija i ljudi koji ne prihvataju diktat globalne politike i sve većeg otuđenja savremenog svijeta. Manu, kao nijedan muzičar na svijetu, objedinjuje punk stav, liričnost šansona, ritmiku salse, egalitarizam reggaea i euforiju ska muzike, što njegovim pjesmama daje poseban šmek, blizak publici sa svih meridijana.

Manu pjeva na čak sedam jezika, a teme obuhvataju političku kritiku, imigraciju, ljubav, život u getu, slobodu mišljenja i življenja, te priče o autentičnim događajima iz svog živopisnog iskustva. Još dok je sa bratom Antoanom vodio grupu Mano Negra, nastupao je u nekoliko primorskih lokacija Afrike na bini sagrađenoj na palubi broda kojim su putovali tokom cijele turneje.

Još jedna atipična bina je svakako i voz "The Ice Express" na kojem je nastupao i putovao tokom turneje kroz ruralne dijelove Kolumbije. Više od pet miliona prodatih primjeraka nagrađivanog albuma "Clandestino" svjedoči o dalekoj dostižnosti njegovog zvuka i utjecaja, kao i činjenica da su Robbie Williams i Lily Allen obradili pjesme "Bongo Bong" i "Je ne t'aime plus" i izdali kao jedinstvenu numeru na Robijevom albumu Rudebox.