Muzika
0

Manu Chao izdaje novi album

Sarajevo-x.com
Manu Chao završava svoj prvi album nakon šest godina pauze. Album kojeg rade producenti Mario Caldato (Beastie Boys, Jack Johnson) i Andrew Scheps (Red Hot Chili Peppers, Mars Volta) će biti izdat u augustu mjesecu.

Nakon rasprodate turneje u SAD-u prošlog ljeta, Manu Chao će sa svojim novim materijalom nastupiti i ove godine u ovaj zemlji na nekoliko festivala, između ostalog na Coachella festivalu koji počinje 29. aprila.

Predstojeći album je prvi Manuov album od "Radio Bemba Sound System" albuma (2002) i prvo studijsko izdanje u SAD-u od albuma "Proxima Estacion: Esperanza", koji je 2001. godine vladao evropskim top listama i bio je proglašen jednim od najboljih albuma godine prema magazinu Rolling Stone.

Manu Chao je priznat kao pionir latino- altrenativne muzike, koju pravi još od 80-tih godina sa svojom grupom Mano Negra. Njegova muzika je višejezična i multikulturalna, sjedinjavajući rock, reggae, punk i ska rock, te još dosta drugih vrsta muzike. Manu Chao, koji je rođen u Parizu, a živi u Barceloni, crpi svoju inspiraciju iz ulične kulture i lokalnih bar scena. Dugo je sarađivao sa muzičarima koji dolaze iz različitih kultura, kao što je rad sa bendom Radio Bemba, grupom koja je nastupala sa njim od kada se bend Mano Negra raspao.

Pored svojih inovativnih albuma, on je svoje međunarodno priznanje dobio na osnovu eksplozivnih nastupa uživo. On je u protekloj godini nastupao ispred rasprodatih dvorana i stadiona, uključujući Centralnu i Južnu Ameriku. Tokom svoje karijere, Chao je ostao vjeran svojim principima koji su usmjereni protiv vladajućih struktura, a na svojim nastupima miješa muziku i politiku pogotovo na događajima koji promoviraju anti-globalizacijske napore.

U pauzi između izdavanja svojih albuma, Manu Chao je dobio velike pohvale za svoj rad na promoviranju i gostovanju na albumu "Dimanche à Bamako" izvođača Amadou & Mariam, koji je prodat u 600.000 primjeraka širom svijeta i bio je odabran kao jedan od najboljih albuma 2005. godine prema magazinima Rolling Stone, MOJO, SPIN, Blender i mnogih drugih. On je, između ostalih, učestvovao u stvaranju "Sibérie m’était contée", akustičnog albuma sa tekstovima na francuskom jeziku, koji je izdat zajedno sa knjigom Wozniakovih crteža.