Online izdanje
99

Manifestacija "Godišnji susret bh. umjetnika": U Tuzli održan koncert "Notama kroz svijet 4"

E. Sk.
U okviru manifestacija "Godišnji susret bh. umjetnika" u tuzlanskoj dvorani Kaleidoskop sinoć je održan koncert "Notama kroz svijet 4".

Ovu manifestaciju je Udruženje za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju Star Art iz Tuzle započelo prije 4 godine s ciljem okupljanja muzičara različitih uzrasta i različitog stepena obrazovanja.

Manifestacija je od samog početka prepoznata od publike te je za nju od samog početka vladao veliki interes. Ove godine koncert i cjelokupna manifestacija održani su pod posebnim epidemiološkim mjerama i prvenstveno u online izdanju.

"Ovo je za sve nas bio veliki izazov, s obzirom na okolnosti u kojima smo se svi našli ove godine. Htjeli smo održati kontinuitet ove manifestacije, ali se istovremeno prilagoditi preporučenim mjerama. Posebno raduje činjenica da nas je do sada putem livestreama, ali i naknadnog gledanja u online formatu pogledalo više od hiljadu ljudi. To je najbolja potvrda da smo u ovoj misiji uspjeli", kazala je profesorica Ena Ovčina.

Manifestacija je rasla iz godine u godinu i širila se mreža mladih umjetnika koji su željeli biti dio koncerta "Notama kroz svijet", te je lista učesnika svake godine veća i bogatija.

Ove godine, na 4. koncertu "Notama kroz svijet" prezentiran je program, koji su zajednički pripremila četiri profesora muzike, dva studenta i dva učenika Srednje muzičke škole.

"Notama kroz svijet" klasične muzike publiku je vodila Ena Ovčina, profesor klavira, diplomant Muzičke akademije Zagreb, Nadira Ajanović, profesor klavira, diplomant Akademije umetnosti u Novom Sadu, Monika Tadić, diplomant Muzičke akademije u Sarajevu, Goran Đokić, profesor harmonike, diplomant Slobomir P Univerziteta u Bijeljini.

Rame uz rame sa starijim kolegama nastupila su i dva studenta, Bakir Samardžić, student 2 odsjeka na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, te Katarina Pavljašević, student violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, te učenici Srednje muzičke škole Armin Smajić i Mia Hodžić.

"Ovo je sjajna prilika za nas mlade umjetnike da zajdno nastupimo i razmjenimo iskustva sa starijim, ali i sa mlađim kolegama. Zahvalan sam Udruženju Star Art koje mi već drugu godinu pruža šansu da učestvujem u ovoj manifestaciji, ali i Federalnom ministarstvu kulture, koje je manifestaciju prepoznalo i podržava je od njenog osnivanja", istakao je Bakir Samardžić, student Muzičke akademije u Sarajevu, na odsjecima klavir i dirigovanje.

Epidemiološka situacija i pandemija koronavirusa je promijenila i način organiziranja ovogodišnjeg susreta bh. umjetnika, ali volju i želju za kreativnim stvaranjem nije uspjela zaustaviti.