Popularni hit
280

Malezija zabranila emitiranje pjesme "Despacito" zbog "neislamskog" teksta

Klix.ba
Vlasti u Maleziji zabranile su emitiranje popularne pjesme "Despacito" zbog, kako su kazali, vrućeg i neislamskog teksta ovog planetarno poznatog ljetnog hita.

Država na jugoistoku Azije inače ima stroge zakone o cenzuri zbog kojih je i ranije zabranjivala osjetljiv materijal, pjesme, filmove i slično.

"Pjesma 'Despacito' se više neće emitirati na državnim radijskim stanicama i televizijama zbog brojnih žalbi javnosti koje smo dobili. Tekst pjesme nije prikladan za slušanje i neislamski je", kazao je malezijski ministar komunikacija Salleh Said Keruak.

Lokalni mediji su naveli kako je Keruak rekao i da bi privatne radijske stanice trebale cenzurisati emitiranje pjesme, imajući u vidu lokalnu kulturu.

Malezijska islamska partija Amanah Negara je još ranije pozvala da se prekine emitiranje "Despacita" jer, kako su naveli predstavnici stranke, mnoga djeca pjevaju pjesmu iako ne razumiju njeno značenje.

"Despacito", pjesma Luisa Fonsija i Daddyja Yankeeja, jučer je proglašena najslušanijom pjesmom svih vremena, nakon što je za samo šest mjeseci emitirana 4,6 milijardi puta putem raznih muzičkih platformi širom svijeta. Također, pjesma već sedmicama drži vodstvo na muzičkim top listama u Americi, Australiji i Velikoj Britaniji, a na YouTubeu je prestigla popularni "Gangnam style".