Muzika
0

Makedonski muzičar Kiril Djakovski održao probu pred večerašnji koncert

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru Sarajevo Beer Festivala 2013 večeras će biti održan koncert makedonskog muzičara Kirila Djakovskog.

Ispred Zetre na prostoru gdje se festival održava u toku je proba Dajkovskog i pratećeg benda.

"Sve je super i u najboljem redu protiče proba. Spremni smo za koncert. Prvo nastupa grupa Skroz u 20 sati, a potom Kirilo koji je vrlo zadovoljan uvjetima", rekla je za Klix.ba Marina Duletić, PR Beer Festivala.

Djaikovski je počeo muzičku karijeru ranih 1980-tih kad je s proslavljenim režiserom Milčem Mančevskim osnovao jedan od prvih elektronskih bendova u Makediniji, Bastion.

Nakon toga svirao je s jednim od najpoznatijih makedonskih bendova – Leb i sol – i s njima snimio dva albuma i nastupao na turneji po Balkanu i Evropi.

Kiril se potom 1990-ih seli u Australiju i počinje eksperimentirati s miješanjem makedonske etno muzike s electro ritmovima. Rezultat je prvo Kirilovo solo izdanje, EP 'Synthetic Theatre', koji dobiva izuzetno pozitivne recenzije na australskim neovisnim radio stanicama.

Američka izdavačka kuća Tone Casualties 2000. godine izdaje njegov album 'Homebound', koji nastavlja miješati makedonske etno instrumentale i elektronsku muziku. Album dobiva hvalospjeve kritike diljem svijeta, između ostaloga u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Španiji i Japanu. Hrvatsko izdanje časopisa Playboy proglašava ga najboljim albumom godine na prostoru bivše Jugoslavije. Single 'Primitive Science' uključivao je remikse poznatih londonskih producenata i DJ-a Bushwacke, Subsonic Legacyja i Dreadzonea.

Kiril je učestvovao na brojnim kompilacijama objavljenim u svijetu za izdavače kao što su Putumayo, 10 KILO, Pschent Music, Third Ear Music i Distinctive Records.

Osim rada na projektima s elektronskom muzikom i svojih solo albuma, Kiril piše muziku za film, televiziju i pozorište.

Koncerti traju do 24 sata večeras, a program Festivala počinje sutra već u 12 sati kada će biti održano takmičenje u ispijanju piva, a navečer posjetitelje festivala očekuje koncert Damira Urbana i Dvadesetorice.