{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedonija tuguje za Tošetom Proeskim

F
16.10.2007. u 16:30
0
1
Makedonija tuguje za Tošetom Proeskim
0
Makedonija tuguje za Tošetom Proeskim
Vijest o smrti Tošeta Proeskog bolno je u utorak odjeknula u cijeloj Makedoniji, posebno u njegovu rodnom gradu Kruševu, a Vlada Makedonije najavila je da će dan pogreba popularnog pjevača biti proglašen danom žalosti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Makedonski parlament, Sobranje Makedonije, prekinuo je rad odavanjem počasti jednominutnom šutnjom poginulome miljeniku nacije.

Vijest o pogibiji Tošeta Proeskog građani Makedonije primili su nevjericom i dubokom tugom. Ljudi se masovno okupljaju na središnjem trgu u Skoplju i u ostalim gradovima te paljenjem svijeća odaju počast popularnom pjevaču. Na središnjem skopskom trgu je otvorena i knjiga žalosti u koju su se upisali najviši makedonski dužnosnici, strani diplomati i građani.

Sve radio i TV stanice emitiraju izvanredne emisije o Tošetu Proeskom, u kojima se, uz izjave o poginulome mladom pjevaču, emitira isključivo njegova muzika. Proeski, koji je uz ostalo u svojoj pjevačkoj karijeri izdao i obrade brojnih izvornih makedonskih narodnih pjesama, bio je zadnjih nekoliko godina i ambasador UNICEF-a u Makedoniji.

Predsjednik države Branko Crvenkovski za makedonski radio je izjavio da je Makedonija u tuzi zbog tragične smrti ikone makedonske muzike. "Toše je bio ličnost koju niste mogli ne voljeti", rekao je Crvenkovski, izražavajući duboku sućut roditeljima i bližnjima Tošeta Proeskog.

Vlada Makedonije donijela je odluku da se dan pogreba Tošeta Proeskog proglasi danom žalosti, a poginulog pjevača posthumno će proglasiti zaslužnim građaninom Republike Makedonije. U telegramu sućuti roditeljima poginulog, makedonski premijer Nikola Gruevski ističe da je Toše Proeski bio ne samo veliki umjetnik već i humanist pun dobrote, ljubavi i vjere u ljude i Boga, zbog čega će ostati ponos Makedonije, a njegova djela neprocjenjivo bogatstvo.

Telegrame sućuti roditeljima Proeskog uputili su i predstavnici diplomatskog kora, među kojima hrvatski ambasador Ivo Kujundžić, američka ambasadorica Jillian Milovanović i predstavnik EU Ervan Fwere.

Koncem prošlog mjeseca Toše Proevski je održao veliki humanitarni koncert na stadionu u Skopju namijenjen hendikepiranim osobama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: