Muzika
19

Makedonija i Srbija u prvoj, a Crna Gora i Slovenija u drugoj polufinalnoj noći Eurosonga

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Na izboru za najbolju pjesmu Evrope, koji će se održati u Beču u maju ove godine, danas je održano izvlačenje grupa za polufinalne noći, a naši susjedi Makedonija i Srbija će nastupiti prve, a Crna Gora i Slovenija druge polufinalne večeri.

Finale Eurosonga se održava 23. maja 2015. godine u dvorani Stadthalle u Beču, a žrijebom je određeno kada će koja od 33 zemalja nastupiti u polufinalnom takmičenju, koje će, kao i glavno veče, biti održano u najvećoj bečkoj dvorani.

Direktno mjesto u finalu imaju Austrija, Njemačka, Italija, Francuska, Španija i Velika Britanija. Bosna i Hercegovina i Hrvatska ove godine neće imati svoje predstavnike na ovom takmičenju.

U Beču, na 60. Eurosongu će učestvovati predstavnici 39 država, dvije više nego u Kopenhagenu, pošto su Srbija i Češka, kao i Kipar ponovo prijavile učešće, dok je Ukrajina otkazala dolazak u Beč.

Prve polufinalne noći će nastupiti predstavnici Srbije, Danske, Bjelorusije, Rumunije, Rusija, Albanije, Gruzije i Mađarske, a druge polufinalne noći će se predstaviti Norveška, Irska, Češka, Litvanija, San Marino, Portugal, Crna Gora, Švicarska, Azerbejdžan, Slovenija, Letonija, Poljska, Island, Izrael, Kipar i Švedska.

Austrijska radio-televizija ORF je u novembru objavila logo za predstojeći Eurosong koji se održava u maju 2015. godine u Beču. Objavljen logo Eurosonga 2015. vizuelni centar novog logotipa je The Shere, odnosno kugla. Evrovizijska bina u će biti u obliku velikog oka iz 1.288 dijelova.