Exit 09
0

Majke, Hladno pivo i Stalingrad Cowgirls na Fusion stageu

Sarajevo-x.com
Na Fusion stageu ovogodišnjeg EXIT festivala nastupaju brojni rock bendovi iz regije, kao i finski girl bend Stalingrad Cowgirls.

Sa skandinavskih vrhova na Exit dolaze Stalingrad Cowgirls. Ove mlade Finkinje nastupaju 11. jula, u subotu. Donijet će malo svog svježeg rock/pop punk/powerpop zvuka, za koji su inspiraciju našle u bendovima kao što su Ramones, Sahara Hotnights i The Donnas. One su tek napunile 18 godina, a nastupale su kao predgrupa muzičarima A liste kao što su Iggy and the Stooges, Muse i Avril Lavigne, kada su ovi bili na turnejama u Evropi.

Hladno Pivo, hrvatski bend impresivne istorije i ogromne popularnosti koja ne jenjava s godinama, nastupa u petak, 10. jula. Njihovo viđenje i predstavljanje punk rock muzike je ovaj žanr učinio popularnim kod mejnstrim medija, publike i izdavačkih kuća, ali su oni sačuvali svoj nezavisni duh.

Kada kažemo Partibrejkers, Fusion stage, 10. jul, rekli smo velikoj većini vas skoro sve. Većina vas zna da oni predstavljaju istoriju rocka sa ovih prostora, sa pjesmama i albumima koji ostaju aktuelni duže od zauvijek. Postoje još od ranih osamdesetih, ali najveću slavu doživljavaju devedesetih, kada su bili dio odbrambene r'n'r gerile koja se borila protiv nadolazećih talasa turbo folka. Njihovi živi nastupi su po definiciji kontroverzni, sa odnosom ljubav-mržnja koji njihov frontmen gaji sa publikom, a koji predstavlja svojevrsno zadovoljstvo obje strane.

Duh regiona u četvrtak, 9. jula donose Majke - sigurni smo da već jako dobro znate - rock i blues bend iz Hrvatske. Od davne ‘84 do danas Majke su dostigle status kultnog i jednog od najvažnijih bendova cjelokupne ex Yu scene, hodajući putem prepletenim krizama, izmjenama članova benda, i što je najvažnije - sjajnim albumima i mnogobrojnim, nezaboravnim "100-%-pure-rock’n’roll" nastupima.

Kako bolje opisati bend Bernays Propaganda koji dolazi iz Makedonije, a nastupa 9. jula, nego kao nadu za budućnost?! Ukratko bi mogli biti opisani kao razigrani newwave/post-punk bend sa šarmantnim ženskim vokalom. Ali, nemojte da vas to zavara, ovdje govorimo o jednom izuzetno politički svjesnom bendu. Čvrst zvuk bubnjeva praćen linijama basa, baza su na koju se nadovezuju slojevi funka i lomljivog gitarskog zvuka, a što konačno začinjava fenomenalan ženski vokal.

Svako ko je devedesetih godina odrastao u Novom Sadu jako dobro zna ko su Atheist Rap. Ono što su tokom 20 godina postojanja uradili ovi momci uveliko je prešlo okvire Novog Sada i protutnjalo cijelom bivšom Jugoslavijom. Moglo bi se bez ustezanja reći da su uz Hladno Pivo i Kud Idijote jedan od najvećih punk-rock bendova sa ovih prostora.

Marčelo je jedan od onih umjetnika kojima nije dovoljno to što imaju talenat za muziku, osjećaj za važne teme, doslijednost koja neminovno vodi ka uspjehu, već bi bili spremni i da za čas posla izlektorišu recimo ovaj tekst. Prošlu godinu, momak koji diže prašinu počeo je objavljivanjem svog prvog romana "Zajedno sami", a završio objavljivanjem trećeg studijskog albuma "Treća strana medalje". U njegovom nizanju oštrih rima nije pošteđen niko – od vlasti do estrade, a srbijanskoj rap i hop-hop sceni su njegovom pojavom dati dignitet i dostojanstvo.

Lollobrigida je, kako sami za sebe kažu, "najšljokičastiji hrvatski elektro bubblegum trash bend", koji već dobro znate sa Exita. "Manekenke koje pjevaju" publiku pozivaju da obuče nešto 'nedolično i da se pipka', pa vi dobro razmislite o tome šta vas očekuje na Exitu.

U petak, 10. jula, Orthodox Celts nastupaju na ovoj bini. Reputacija koju je ovaj bend ostvario kod publike, kritike i kolega, mogla bi se opisati kao neoboriva. Dolaze iz Beograda, i specifični su na više načina. Naime, njihov muzički izraz sastoji se iz pomalo rock zvuka obogaćenog folkom, ali irskim, i njeguju taj izraz kroz četiri studijska albuma i nebrojene nastupe. Ova karakteristika čini ih specifičnim ne samo u Srbiji, već i širom Evrope.

Pop-Ups je vrlo mlad bend, koji još uvijek nije objavio album, ali zato ima singl “Osmeh” koji je ovim mladim i talentovanim muzičarima iz Sombora donio instant uspjeh.

Ulaznice za Exit festival u Sarajevu u pretprodaji možete kupiti u kafeu Meeting point, u ulici Hamdije Kreševljakovića 13. , a više informacija o ovogodišnjem Exitu možete pronaći ovdje.