Spoj fada i sevdaha
137

Maja Milinković: Sarajevo će mi nedostajati dok sam živa

Piše: E. S.
Maja Milinković-Simoneli, bh. pjevačica s adresom u Portugalu, nedavno je objavila novi album pod nazivom "Fadolinka". Iako već dugi niz godina gradi karijeru u Lisabonu, svaki dolazak u rodno Sarajevo za Maju je, kaže nam, poseban.

"Dok sam živa, Sarajevo će mi nedostajati. Tu nema dvojbe. Zbog toga ću se potruditi da se u budućnosti češće viđam sa sarajevskom publikom", kaže Milinković-Simoneli.

Album "Fadolinka" je, pojašnjava Maja, mjesto sastanka dva muzička žanra - fada i sevdaha. Na albumu se nalazi pet autorskih fado pjesama te nekoliko sevdalinki, među kojima je "Emina" Alekse Šantića, "Kradem ti se u večeri", "Tamburalo momče u tamburu"...

"Ideja o 'Fadolinci' rodila se prije dvije godine i sretna sam da je tako uspješno realizirana. Snimana je u Sarajevu i u Lisabonu, da bi na taj način imala internacionalni karakter. U dizajn albuma stavili smo sarajevski sebilj na trg 'Terreiro de paco' U Lisabonu, kao simbol moje duše", kaže Maja te dodaje da na albumu sviraju Bojan Dizdarević, Pedro Amendoeira, Duarte Nunes i Luís Coelho.

I dok će sarajevska publika jedno vrijeme sačekati kako bi uživo čula pjesme s Majinog novog albuma, publika u Konjicu će tu priliku imati 25. jula.

"Mislim da sarajevska publika više i dublje osjeća emociju koju donosi fado, jer smo mi po prirodi veoma emotivan narod i naša duša je još itekako živa", smatra bh. pjevačica.