Pet originalnih pjesama
873

Maja Milinković predstavila novi album: Poslušajte "Kaftan D'Alma"

L. K.
Najnoviji album "Kaftan D'Alma" kantautorice fada i sevdaha Maje Milinković, u izdanju Croatia Recordsa, a za Portugal Sevenmuses musicbooks od danas je dostupan na digitalnim platformama.

Na ovom novom albumu, Maja nas kroz interpretacije fada i sevdalinke poziva da obučemo kaftan duše i osjetimo život u svim oblicima.

Kaftan (vrsta ogrtača ili tunike, koja se tisućama godina koristi u mnogim kulturama širom svijeta i azijskog je porijekla) simbolično predstavlja odjeću duše izvezenu najfinijim svilenim nitima (melodije, harmonije i stihovi), odjeća koja na neki način odražava samu prirodu duše.

Pa tako pjesma "Não te rendas/Ne predaji se" prikazuje nadu, "Suša" stapanje sa svijetom, "Misterij/Tajnu života", Ajde Jano, potpunu slobodu od materije, itd.

Album ima pet originalnih pjesama u Majinom autorstvu dok šestu pjesmu Maja potpisuje na tradicionalnu fadu muziku "Fado Bacalhau" na našem jeziku pod nazivom Luda vodo stani, stani.

Singlovi i video klipovi "Mistério", "Suša" i singl "Marcha para Amália Rodrigues" već su objavljeni javnosti.

Repertoar novog albuma sadržava i temu sa repertoara Amálie Rodrigues "Com que voz" tributu koje Maja ne propušta da oda ni na jednom od svojim albuma.

Snimljen u Portugalu, (osim pjesme "Ajde Jano" koja je snimljena u Bosni ), na "Kaftanu D'Alma" učestvuju muzičari Luís Coelho (portugalska gitara), Carlos Viçoso (viola) i Carlos Menezes (kontrabas) .

Na temi Ajde Jano Klasična gitara I: Mirza Hatunić; Klasična gitara II: Adis Hatunić; Perkusije: Adnan Teskeredžić; Bas gitara: Osman Abdelmukaram.