15. juna
61

Maja Milinković održava koncert portugalske fado muzike

Klix.ba
Maja Milinković će 15. juna održati koncert portugalske fado muzike u art kinu Kriterion u Sarajevu.

Na koncertu će publika uživati u najpoznatijim tradicionalnim fado pjesmama, kao i pjesmama Amalie Rodrigues i Marize, Cristine Branco, koje će Maja izvoditi uz instrumentalnu pratnju ansambla Fado verdadeiro (Mirza Redžepagić, Berislav Beus, Toni Pešikan).

Iskrena emocija obavijena melanholijom, jedinstven senzibilitet i boja glasa u kombinaciji sa karizmatičnom pojavom neophodne su osobine fadiste. Maja Milinković će vas svojom prekrasnom interpretacijom povesti na nezaboravan put kroz portugalski fado. S njom ćete se smijati, s njom ćete plakati, doploviti na obale Portugala i spoznati svoj fado.

U okviru ovog koncerta biti će prikazana izložba slika "Fado i ja" sarajevske slikarice Anite Maroš. Inspirisana fadom prenijela je svoje impresije i to u tehnici poznatoj kao enkaustika.

"U svijetu u kojem se sve vrijednosti gube i relativiraju, u svijetu u kojem je sve materijalizirano, plastificirano i umotano u sjajni papir, fado vas vraća čistim i nepromjenjivim ljudskim vrijednostima. Vraća vas sebi, vašim najdubljim i najskrivenijim dijelovima vašeg bića. Pjeva o ljubavi, o tuzi, o čežnji, zaljubljenosti, ljubomori, o životu 'običnih' ljudi, i o njihovim sudbinama. U njemu prepoznajem sebe i ispoljavam svoje emocije i svoja životna iskustva", kazala je Maja.