Dašak Portugala
107

Maja Milinković najavila solistički fado koncert u Sarajevu

Klix.ba
Maja Milinković, sarajevska autorica i interpretatorica portugalske fado muzike, održat će u okviru festivala Baščaršijske noći, solistički fado koncert u Sarajevu, 29. jula u velikoj sali BKC-a, s početkom u 21 sat.

Maja već nekoliko godina živi i radi kao fado umjetnica u Portugalu, gdje ju je prvobitno i odvela ljubav prema ovoj vrsti muzike. U februaru ove godine Maja je izdala svoj drugi album fado muzike pod nazivom "Fado é sorte"/"Fado je sreća", koji je promovisan u fado Muzeju u Lisabonu, a zatim je uslijedio i solistički koncert u Lisabonu, u koncertnoj sali manastira Sv. Jeronim.

Na albumu se nalazi i nekoliko sevdalinki u želji da se spoje dvije kulture, jedna koja joj po rođenju pripada i druga koju je usvojila kao svoju.

Nakon četiri godine Maja će nastupiti pred sarajevskom publikom, što, kako kaže, s nestrpljenjem i radošću iščekuje. Na sceni BKC-a s Majom će nastupiti i dvojica umjetnika iz Portugala Pedro Pinhal i Pedro Amendoeira s 25 godina karijere isključivo u oblasti fado muzike.