Slovenski muzičar
250

Magnifico pred nastup na haloo Sarajevo Beer Festivalu: Svaka posjeta BiH mi je avantura

Piše: E. Lj.
Magnifico (Foto: Adnan Lingo)
Magnifico (Foto: Adnan Lingo)
Slovenski muzičar Robert Pešut, javnosti poznatiji kao Magnifico, ove sedmice ponovo stiže u Sarajevo gdje će u četvrtak, 13. juna, nastupiti na haloo Sarajevo Beer Festivalu.

Grad je to za koji je emotivno vezan, jer je upravo iz Sarajeva krenula njegova muzička karijera, ali i grad u koji se uvijek rado vraća.

"Uvijek se radujem nastupu u Sarajevu, to je za mene posebno mjesto, mjesto na kojem je, još dok je postojala Jugoslavija, počela moja karijera s bendom U'redu. Za ovaj nastup sam spremio jednu disko šlager večer s puno stvari s posljednjeg albuma, ali i jedan rez karijere i pjesme s početka mog samostalnog rada", rekao je Magnifico.

Dodao je kako mu je emocija prva asocijacija na Sarajevo, ali i na BiH.

"Kada ideš u BiH, osjetiš taj rat koji se nažalost dogodio, ali s druge strane osjetiš iskrenost i ljubav koja je neodvojivi dio bosanskog temperamenta i u kojem naravno najviše i uživamo. Svaka posjeta Sarajevu i BiH meni je avantura", rekao je.

Njegova muzička karijera počela je 1990. godine kada je s grupom U'redu snimio prvi album "Goli". Kasnije je nastavio kao solista i za 12 godina snimio šest albuma. Od tada do danas se, kaže nam, mnogo toga promijenilo.

"Tada se znao neki red. Muzičari su snimali albume koje je neko kupovao, a sada to nema nikakvog smisla. Naravno, vremena se mijenjaju, ja pokušavam pratiti modernu distribuciju muzike i odnosim se prema tome kako umijem, znam i mogu", rekao je.

Na kraju razgovora priznao nam je da ne prati muzičku scenu u BiH i regiji.

"Svoju generaciju pratim, ali ove mlađe ne. Gazilo me vrijeme, ima mladih i talentovanih ljudi, ali ja to ne razumijem, svi su mi isti poput Kineza", rekao je Magnifico koji već godinama uspješno kombinuje različite žanrove među kojima su fank, disco, rock i dragačevske trube.

Magnifico će na haloo Sarajevo Beer Festivalu svirati 13. juna od 22:40 do 00:10 sati. Prije njega pristune će zagrijati Punk Floyd i Vojko V, a nakon Magnifica na pozornicu će se popeti Brkovi.