Muzika
0

Madonna prva na listi turneja s najvećom zaradom

NINA
Američka pjevačica Madonna (46) sa svojom svjetskom turnejom "Re-Invention" našla se na prvom mjestu ovogodišnje liste muzičkih turneja s najvećom ostvarenom zaradom.

Nakon 20 godina karijere, ova pop zvijezda je na svojoj svjetskoj turneji zaradila 125 miliona dolara, održavši 56 koncerata od kojih je 55 bilo rasprodano do posljednjeg mjesta. Prosječna zarada po koncertu iznosila je 2,23 miliona dolara, prenijela je agencija AFP pozivajući se na američku kompaniju Billboard Boxscore.

Na drugom mjestu po zaradi nalazi se Princ, još jedan veteran pop scene, s turnejom nazvanom "Musicology". Na njegovim koncertima bilo je oko 1,5 miliona gledatelja, više nego na koncertima bilo kojeg drugog muzičara ove godine, a ostvarena zarada dostigla je 90,2 miliona dolara.

Na trećem mjestu je country pjevačica Shania Twain sa 62,5 miliona zarade. Slijede Simon i Garfunkel koji ponovno nastupaju zajedno, s 59 miliona zarade, Metallica sa 53,8 miliona, Bett Midler sa 53,3 miliona i Sting sa 52,4 miliona dolara.

Veliku zaradu 2004. ostvarila je i Celine Dion sa svojim redovnim koncertima u kasinu Ceasar Palace u Las Vegasu. U pitanju je svota od 77 miliona dolara, što bi joj omogućilo da se "plasira" na treće mjesto kada bi se njeni nastupi smatrali turnejom.