Podržala prava gay zajednice
1

Madonna nastupila u rublju s natpisom "Bez straha"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pop zvijezda Madonna podržala je prava gay zajednice u Rusiji na koncertu koji je održala u četvrtak u Sankt Peterburgu, rodnom gradu ruskog predsjednika Vladimira Putina, gdje aktivisti kažu da je zakon, s ciljem sprečavanja "propagiranja" homoseksualizma, donesen ove godine, diskriminatoran.

Madonna je nastupila u crnom donjem rublju na kojem je bilo ispisano "Bez straha", a tražila je od publike da "pokažu svoju ljubav i poštovanje prema gay zajednici".

"Želimo se boriti za pravo da budemo slobodni", rekla je.

Madonna je održala dva koncerta u Rusiji, od kojih je prvi bio u Moskvi.

U Moskvi je u utorak rekla publici da se moli za oslobođenje triju članica grupe Pussy Riot, koje tužitelji žele zatvoriti tri godine zbog njihove "punk molitve" u kojoj kritikuju Putina na oltaru ruske glavne katedrale.

Madonna je za televizijsku stanicu Reuters izjavila da su tri žene, kojima će prvostepena presuda biti izrečena 17. augusta, nepravedno tretirali i da su one žrtve cenzure.

Pjevačica je ranije obećala da će svoj nastup u Sankt Peterburgu iskoristiti da se oglasi protiv zakona koji je grad usvojio u martu, a koji nameće novčane kazne za širenje homoseksualne "propagande" koja bi mogla "naštetiti zdravlju, moralu i duhovnom razvoju" maloljetnika.

Na svom Facebook profilu zakon je nazvala "apsurdnom opačinom".

Kritičari zakona, čiji će nacrt biti dostavljen nacionalnom parlamentu, kažu da će se koristiti za suzbijanje aktivnosti lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodne zajednice.

Šef policije Sankt Peterburga Sergej Umnov rekao je u julu lokalnim novinarima da su do tada 74 osobe novčano kažnjene.

Homoseksualnost, koja je bila zatvorski kažnjiva u Sovjetskom savezu, dekriminalizirana je u Rusiji 1993. godine, ali se veći dio homoseksualne zajednice krije zbog snažnih predrasuda protiv njih.

Brojni pokušaji da se održe gay parade u Moskvi, koje su vlasti proglasile nezakonitim, završeni su hapšenjima i sukobima s ruskim pravoslavnim vjernicima koji kažu da bi homoseksualci trebali biti kažnjeni ili liječeni.