1,6 miliona posjetilaca
0

Love Parade oborio rekord posjećenosti

Sarajevo-x.com
1,6 miliona ljudi okupilo se ove godine u njemačkom gradu Dortmundu na planetarno poznatom techno festivalu, koji će ostati zabilježen kao do sada najposjećeniji Love Parade.

Ovaj veliki festival održan u Dortmundu, koji je inače poznatiji kao industrijski grad nego kao centar zabave, usprkos kiši i vjetru koji su pratili ovaj muzički događaj, srušio je rekord posjećenosti koji je do sada držao Love parade održan 1999. godine u Berlinu sa 1,5 miliona posjetilaca.

Skoro 250 DJ-eva iz 15 zemalja zabavljalo je brojne posjetioce, a moto ovogodišnje parade bio je "Highway to love" (Autoput do ljubavi). Ove godine prijavljeno je i znatno manje incidenata, a djelatnici hitne službe prijavili su oko 1.300 slučajeva, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnjih 4.000.

Ovaj techno festival pokrenut je 1989. godine kao lokalni muzički događaj, no ubrzo je dosegao veliku popularnost kod mladih ljudi. Zbog finansijskih problema Love parade nije bio održan 2004. i 2005. godine.

  1. godine Love parade bio je održan u Berlinu, ali su 2007. godine berlinske vlasti odbile izdati dozvolu organizatorima parade zbog prevelikih troškova osiguranja i čišćenja, tako da je Love parade prebačen u Essen, gdje se okupilo 1,2 miliona ljudi. Sljedeće parade održat će se u Bochumu, Duisburgu i Gelsenkirchenu.