"Djeca crvenih očiju"
0

Los Ninos de los Ojos Rojos uskoro u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Jasmin Mešić član je španskog benda "Los Ninos de los Ojos Rojos" (Djeca crvenih očiju), čija je muzika mješavina nekoliko naizgled nespojivih muzičkih pravaca. Njegova grupa bi početkom marta trebala posjetiti Sarajevo i održati koncert i za ovdašnju publiku.

Jasmin zadnjih nekoliko godina boravi u španskom gradu Caceresu, a ovih dana u je posjeti svojoj porodici koja živi u Tuzli. U razgovoru za Sarajevo-x.com ističe kako se muzika koju izvodi njegov bend može opisati kao "fuzija iranskog, španskog, balkanskog folka, ska, regeea, hip hopa, rocka i raznih latino stilova".

"Grupa ima 11 članova koji sviraju različite muzičke pravce, što je na kraju rezultiralo neobičnim i raznolikim fuzijama. Publika nas voli zbog neobičnog nastupa i vesele atmosfere koju pravimo", kaže Jasmin.

Njegovim dolaskom u grupu, španski izvođači su se počeli zanimati i za balkansku starogradsku pjesmu, a njihovu obradu pjesme "Moja mala nema mane", publika je odlično prihvatila.

"Oni su insistirali da ih naučim da pjevaju na bosankom jeziku, što, vjerujte, nije bilo nimalo jednostavno. Bosna ima bogatu tradiciju i arhivsku građu kada je u pitanju sevdalinka i starogradska pjesma, a ja sam htio da prenesem dio tog bogatog nasljeđa i u Španiju. Svi bosanski izvođači sevdalinke jako su inspirativni i teško je nekog od njih izdvojiti kao uzora", kazao je za naš portal.

Grupa postoji već osam godina, a do sada su nastupili na preko 600 koncerata u cijelom svijetu. Jasmin izdvaja neke od najboljih nastupa.

"U sjećanju su mi ostali koncerti u Tuzli jer je atmosfera bila nezaboravna, a i bend se osjećao kao kod kuće. Zatim nastup na San Sebastian Film Festivalu, jer je jedan od najpoznatijih na svijetu, u Kraljevskom teatru u Lisabonu, Ibizi, kao i posljednji koncert koji je upriličen u povodu prijema nagrade Ministarstva obrazovanja, socijalne politike i Visokog komiteta za sport Kraljevine Španije za doprinos muzike našeg benda inkluziji mladih. Najdraži čin tom prilikom mi je bio uručenje nagrade za ovaj doprinos, te reket Rafaela Nadala sa posljednjeg Masters turnira", prisjetio se Mešić i završio riječima kako se nada de će sljedeća turneja u kojoj je uključen i koncert u Sarajevu, biti jednako uspješna kao i dosadašnje.