Snovi nemaju granicu
6

LL Cool J je prvi reper u historiji koji će dobiti nagradu Kennedy centra

Klix.ba
LL Cool J postaje prvi hip-hop umjetnik koji će dobiti nagradu Kennedy centra, jednu od najboljih američkih nagrada iz oblasti umjetnosti, piše AFP.

"Kennedy Center Honors" ove godine obilježava 40 godina postojanja, a organizatori su saopćili da će pjevačica Gloria Estefan, pjevač Lionel Richie, televizijski pisac i producent Norman Lear te plesačica i koreografkinja Carmen de Lavallade imati čast da dobiju nagrade za 2017. godine.

Ceremonija dodjele nagrada u Kenedijevom centru održat će se 3. decembra i bit će to prva dodjela nagrada za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa. Tradicionalno, priznanja se primaju u Bijeloj kući prije događaja.

LL Cool J-a, čije je pravo ime James Todd Smith, pozdravio je predsjednik Kennedy centra David Rubenstein zbog toga što je naučio svijet kako se rimuje, kao jedan od pionira hip-hop fenomena.

Reper iz New Yorka (49) se smatra jednim od pionira ovog žanra, a bio je prvi reper koji je dobio 10 uzastopnih platinum plus albuma. Također je svoj uspjeh ostvario u glumačkoj karijeri, s dugotrajnom glavnom ulogom u "NCIS: Los Angeles".

"Da budem prvi rep umjetnik koji je počastvovan od @kencena je izvan svega što sam mogao zamisliti. Snovi nemaju granice, Bog je sjajan", tvitovao je LL Cool J.

Uz ostalo, Estefan je prva kubanska Amerikanka koji će dobiti ovu nagradu i vjerovatno najpopularnija "crossover" umjetnica u historiji latino muzike.

Vezani članci