{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubiša Racić na 45. godišnjicu Formule 4: Ponovo bih živio rock 'n' roll

4.1.2015. u 18:58
550
18
Ljubiša Racić na 45. godišnjicu Formule 4: Ponovo bih živio rock 'n' roll
550
Prvog januara legendarna rock grupa Formula 4 obilježila je 45. godišnjicu postojanja, a tim povodom razgovarali smo sa njenim frontmenom Ljubišom Racićem.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Kada je otkucala ponoć, stvarno sam bio sretan zbog jubileja. Mi smo najstarija aktivna grupa na prostorima bivše Jugoslavije, pa i na prostorima Evrope", kazao je za naš portal Racić, koji je jedno vrijeme bio gitarista i legendarnog Bijelog dugmeta.

On se prisjetio 1970. godine kada je Formula 4 u Domu mladih svirala sa Indexima, Ambasadorima i grupom Cod.

"Kroz grupu je za ovih 45 godina prošlo skoro 100 članova. Danas su tu tri postave, jedna u Sarajevu i dvije u Njemačkoj, gdje i ja živim", objasnio je Racić, ističući da na taj način smanjuje putne troškove jer praktično samo on putuje. Ljubiša svira sa Điđijem Jankelićem, Vlado Mićanovićem, Zoranom Pavlovićem, Edinom Ajanovićem, Muhamedom Jusićem, ali i Nijemcem Egonom Godingerom i Bjelorusom Michaelom Waschenkom.

Četiri člana Formule 4 svirala su u Bijelom dugmetu, jedan u grupi Merlin, dva u Teškoj industriji, jedan u Rezonansi...

"Kad pogledam unazad najviše pamtim scenski dobre nastupe uživo, kako prije, tako i sada. Mi smo prva jugoslovenska grupa koja je svirala pred najvećim auditorijem na poluvremenu utakmica. Bilo je to na stadionu Koševo 1974. godine, kada su pred 35.000 ljudi igrali Željezničar i Crvena zvezda, a onda i 6. aprila 1975. na Dan oslobođenja grada Sarajeva, kada su Željezničar i Sloboda igrali na punom stadionu, pred 50.000 gledalaca. Nastupali smo i na utakmici Željezničar - Radnički, kada sam pozvao i Indexe, a oni su pristali", prisjetio se Ljubiša.

Njegova Formula 4 bila je i prva jugoslovenska grupa koja je obrađivala klasična djela u rock maniru - Asturias, Turski marš, Hungarian Dance, Ples sa sabljama, Buree...

"Bili smo i jedina ex yu grupa o kojoj su sa fotografijom objavili priču u njemačkim novinama, a put do njemačkih časopisa bio je trnovit", kaže Racić.

Na pitanje da je u prilici da sve ponovo proživi, da li bi nešto mijenjao, naš sagovornik kaže: "Ponovo bih izabrao rock 'n' roll i krenuo istim putem, samo što bih stečeno iskustvo bolje iskoristio na početku karijere i sebi olakšao mnoge stvari. Također, odlaskom u Njemačku angažovao bih pjevača u grupi i onda se orijentisao samo na gitaru. Više bih putovao po zemljama regiona i izdao više ploča", istakao je Racić.

Formula 4 je izdala dvije singlice - "Kakvo veče mala moja" 1976. i "Mladi smo mladi mi" 1978. godine, uz oko 100 arhivskih snimaka i brojne TV nastupe.

Komentarišući današnju rock sceni u regionu, Ljubiša kaže: "Mlade grupe su veoma nestrpljive, a važno je da se svira, jer su nastupi uživo, bez obzira pred koliko ljudi, najvažniji da se grupa dobro 'isteše' i dobije odličan zvuk. Danas nedostaju nekadašnje gitarijade u kojima je učestvovalo po 20-ak grupa", navodi Racić i pozdravlja organizovanje motorijada.

U okviru obilježavanja 45. godišnjice benda bit će upriličeni nastupi u njemačkom gradu Moersu, gdje će dvije postave Formule 4 ugostiti muzičare sa naših prostora, te 15-ak njemačkih. U julu je planirana svirka u Sarajevu, a na nju će biti pozvani svi muzičari koji su ikada svirali u Formuli 4.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: