Muzika
550

Ljubiša Racić na 45. godišnjicu Formule 4: Ponovo bih živio rock 'n' roll

Piše: A. Pobrić
Prvog januara legendarna rock grupa Formula 4 obilježila je 45. godišnjicu postojanja, a tim povodom razgovarali smo sa njenim frontmenom Ljubišom Racićem.

"Kada je otkucala ponoć, stvarno sam bio sretan zbog jubileja. Mi smo najstarija aktivna grupa na prostorima bivše Jugoslavije, pa i na prostorima Evrope", kazao je za naš portal Racić, koji je jedno vrijeme bio gitarista i legendarnog Bijelog dugmeta.

On se prisjetio 1970. godine kada je Formula 4 u Domu mladih svirala sa Indexima, Ambasadorima i grupom Cod.

"Kroz grupu je za ovih 45 godina prošlo skoro 100 članova. Danas su tu tri postave, jedna u Sarajevu i dvije u Njemačkoj, gdje i ja živim", objasnio je Racić, ističući da na taj način smanjuje putne troškove jer praktično samo on putuje. Ljubiša svira sa Điđijem Jankelićem, Vlado Mićanovićem, Zoranom Pavlovićem, Edinom Ajanovićem, Muhamedom Jusićem, ali i Nijemcem Egonom Godingerom i Bjelorusom Michaelom Waschenkom.

Četiri člana Formule 4 svirala su u Bijelom dugmetu, jedan u grupi Merlin, dva u Teškoj industriji, jedan u Rezonansi...

"Kad pogledam unazad najviše pamtim scenski dobre nastupe uživo, kako prije, tako i sada. Mi smo prva jugoslovenska grupa koja je svirala pred najvećim auditorijem na poluvremenu utakmica. Bilo je to na stadionu Koševo 1974. godine, kada su pred 35.000 ljudi igrali Željezničar i Crvena zvezda, a onda i 6. aprila 1975. na Dan oslobođenja grada Sarajeva, kada su Željezničar i Sloboda igrali na punom stadionu, pred 50.000 gledalaca. Nastupali smo i na utakmici Željezničar - Radnički, kada sam pozvao i Indexe, a oni su pristali", prisjetio se Ljubiša.

Njegova Formula 4 bila je i prva jugoslovenska grupa koja je obrađivala klasična djela u rock maniru - Asturias, Turski marš, Hungarian Dance, Ples sa sabljama, Buree...

"Bili smo i jedina ex yu grupa o kojoj su sa fotografijom objavili priču u njemačkim novinama, a put do njemačkih časopisa bio je trnovit", kaže Racić.

Na pitanje da je u prilici da sve ponovo proživi, da li bi nešto mijenjao, naš sagovornik kaže: "Ponovo bih izabrao rock 'n' roll i krenuo istim putem, samo što bih stečeno iskustvo bolje iskoristio na početku karijere i sebi olakšao mnoge stvari. Također, odlaskom u Njemačku angažovao bih pjevača u grupi i onda se orijentisao samo na gitaru. Više bih putovao po zemljama regiona i izdao više ploča", istakao je Racić.

Formula 4 je izdala dvije singlice - "Kakvo veče mala moja" 1976. i "Mladi smo mladi mi" 1978. godine, uz oko 100 arhivskih snimaka i brojne TV nastupe.

Komentarišući današnju rock sceni u regionu, Ljubiša kaže: "Mlade grupe su veoma nestrpljive, a važno je da se svira, jer su nastupi uživo, bez obzira pred koliko ljudi, najvažniji da se grupa dobro 'isteše' i dobije odličan zvuk. Danas nedostaju nekadašnje gitarijade u kojima je učestvovalo po 20-ak grupa", navodi Racić i pozdravlja organizovanje motorijada.

U okviru obilježavanja 45. godišnjice benda bit će upriličeni nastupi u njemačkom gradu Moersu, gdje će dvije postave Formule 4 ugostiti muzičare sa naših prostora, te 15-ak njemačkih. U julu je planirana svirka u Sarajevu, a na nju će biti pozvani svi muzičari koji su ikada svirali u Formuli 4.