Sačuvali intimu
9

Lica ovih zvijezda niste nikada vidjeli: 16 muzičkih imena koja skrivaju svoj identitet

DP
Foto: Clapton/Instagram
Foto: Clapton/Instagram
Težnja da ostanu anonimni zaokuplja pažnju javnosti i povećava njihovu popularnost.

Uspjeh na svjetskoj muzičkoj sceni ovisi o trudu, talentu i karakteru. U moru lažnih poznatih osoba koje se utrkuju fizičkim izgledom privući pažnju, izdvajaju se bendovi i muzički skrivenog identiteta. Anonimnost je podigla njihovu popularnost do neviđenih visina.

Iza ekscentričnih maski i neobičnih kostima krije se talent. Imidž im pomaže izbjeći pompu i neometano koračaju kroz život, za razliku od većine kolega. Muzika je u prvom planu kao jedini znak po kojemu ih publika prepoznaje.

Ovi bendovi i muzičari doživjeli su svjetsku popularnost usprkos anonimnosti.

Riječ je američkom bendu koji je zakoračio na muzičkoj scenu tokom sedamdesetih. Počeli su kao pop grupa poznata publici u SAD-u, a pored muzike bavili su se produkcijom, mini serijama i kratkim filmovima. Umjesto njih govori glasnogovornik benda Homer Flynn. Fanovi misle da je zapravo on frontman benda, ali to se ne može sa sigurnošću utvrditi. Flynn je jednom prilikom rekao da članovi benda kriju svoja lica kako bi održali jasnu granicu između nastupa i privatnog života.

2. Slipknot

Poznati heavy metal bend nastao je u SAD-u 1995. godine. Uspjehu je pridonijela njihova muzika, ali i maske po kojima se njihovi nastupi razlikuju od ostalih. Maske simboliziraju osobine koje svaki od njih želi promijeniti u vlastitoj osobnosti. Na promociji posljednjeg albuma prošle godine, pojavili su se s novim maskama i nose ih od tada.

3. Claptone

Riječ je o njemačkom muzičaru i producentu. Bavi se elektroničkom glazbom, a njegovi nastupi upečatljivi su po maski zlatne ptice i bijelim rukavicama. Kostim čuva njegovu privatnost, a detalji iz privatnog života nepoznati su javnosti.

Vjeruje se da su zapravo dvije osobe u pitanju jer je jednom nastupio na dvije različite lokacije u isto vrijeme.

"Želim dotaknuti ljude muzikom, nastupima i tekstovima. Neću tračeve ni da se neko miješa u moj privatni život", rekao je glazbenik.

4. Daft Punk

Muzički duo čine Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo iz Francuske. Svjetsku slavu stekli su devedesetih, a na prvim nastupima nosili su kacige koje podsjećaju na glave robota, elegantna odjela i rukavice. Usprkos velikoj popularnosti rijetko daju izjave.

5. Buckethead

Iza ovog pseudonima stoji jedan od najboljih gitarista svijeta Brian Patrick Carroll. Poznat je po maski i kutiji iz KFC-a koju nosi na glavi. Saradnja su bendom Guns N' Roses obilježila je njegovu karijeru, ali je i sam autor brojnih pjesama. Iako zvučnog imena, o njegovom privatnom životu i izgledu ne zna se mnogo.

6. Insane Clown Posse

Joseph Bruce (Violent J) i Joseph Utsler (Shaggy 2 Dope) čine hip-hop duet koji se prvi put pojavio u Detroitu. Na scenu izlaze našminkani kako bi izgledali kao zli klaunovi. Šou na Woodstocku zauvijek će ostati zapamćen.

7. Sia

Australska pjevačica Sia Furler jedna je od najpoznatijih na ovoj listi. Pažnju je privukla svojim glasom, zanimljivim spotovima i neobičnim kostimima. Usprkos velikoj popularnosti i milionskoj bazi fanova, lice skriva perikom i jakom šminkom. Pored velikog uspjeha, želi sačuvati svoju intimu.

"Mogu uvijek prošetati ulicom bez straha da će me pokušati fotografirati", rekla je Sia.

8. SBTRKT

Britanski muzičar Aaron Jerome poznat je po miksevima velikih svjetskih hitova. Nastupa u maskama plemena Afrike, Indije i Latinske Amerike. Njegov kostim djelo je misterioznog dizajnera, piše Bright Side.

9. The Aquabats

Počelo je kao parodija punk bendova, a potom je nastao muzički sastav. Pojavili su se 1994. godine kombinirajući različite žanrove i skrivajući se iza maski super heroja. Njihovi kostimi napravljeni su po zamišljenom heroju koji dolazi s otoka Aquabania.

10. Ghost B.C.

Bend je nastao u Švedskoj 2010. godine i odmah su počeli privlačiti pažnju tamošnje publike. Prerušavaju se na sljedeći način: šest članova nosi maske na licu, a frontmen se ukazuje kao zlo božanstvo. Poput benda Slipknot, mijenjaju maske sa svakim sljedećim albumom.

11. Lordi

Počeli su 1992. godine kao hard rock bend. Članovi nose kostime čudovišta i demona, a koncerti i spotovi obiluju posebnim učincima i pirotehnikom. Uprkos posebnom imidžu, godine 2006. odnijeli su pobjedu na Eurosongu. Za kostime su zaduženi frontmen Tomi Putaansuu i njegova supruga. Fanovi su ostali razočarani kada se njegova fotografija bez maske prvi put pojavila u javnosti. Možda su mislili da je riječ o pravom čudovištu.

12. MF Doom

Danijel Dumile je američki reper i producent koji na sceni koristi spomenuti pseudonim. Plan je bio da s bratom debitira na glazbenoj sceni 1989. godine, ali je brat nastradao u saobraćajnoj nesreći. Tada je napustio muziku, pao u depresiju i postao beskućnik.

Oporavio se od tragedije i ponovno našao sceni pod maskom koja podsjeća onu Russella Crowea iz filma Gladiator. Kažu da sliči i na Doctora Dooma iz The Fantastic Four.

13. Boris Brejcha

Njemački DJ jedan je od najznačajnijih tehno izvođača današnjice. Pojavljuje se na pozornici s maskom klauna. Time želi biti drugačiji od svojih kolega. Na ideju je došao nakon karnevala u Brazilu kada je kupio prvu masku.

14. Marshmello

Christopher Comstock je u muzičkim krugovima poznat po ovim imenom i neobičnim kostimom. Identitet je otkrio kolega DJ Skrillex, kada je tokom intervjua izgovorio njegovo ime. Umjetnik nikada nije potvrdio ili demantirao izjavu kolege, želeći sačuvati svoju tajnu na kojoj je gradio popularnost. Inspiraciju je potražio kod članova benda Daft Punk.

15. Hollywood Undead

Maske mijenjaju s izdavanjem novog albuma i svaka ima svoje značenje. Član grupe poznat po pseudonimu Funny Man nosi masku meksičkog hrvača, dok je lice Deucea prekriveno bojama koje su mu omiljene.

16. Nipplepeople

Hrvatski elektropop tandem pojavio se 2008. godine i brzinom svjetlosti postao popularan u regiji. Nastupaju pod maskama, posebnim odjevnim kreacijama i ne pojavljuju se u javnosti. Svoju tajnovitost objašnjavaju željom da muziku i talent stave u prvi plan. Muzički brojevi Sutra, Broj i Frka (obrada hita Zdenke Kovačiček) bili su u vrhu top lista hrvatske i regionalne muzičke scene.

Bonus

Gorillaz

Članovi ne postoje, već je riječ o animiranom bendu. Doživio je veliki uspjeh nakon izdavanja prvog albuma, ali su se fanovi našli u čudu kada su shvatili da muzičara nema. Iza virtualnih likova stoje frontman benda Blur Damon Alborn i karikaturist Jamie Hewlett.