Muzika
0

'Let's Twist Again' najpopularnija pjesma našeg doba

Sarajevo-x.com
Od svih pjesama koje su zauzimale prvo mjesto na Billboardovoj Hot 100 listi u prethodnih 50 godina otkad lista postoji, izabrana je najpopularnija - "The Twist" Chubbyja Checkera.

Elvis Presley i The Beatles nisu dospjeli ni među prvih pet, a, kako piše AP, ovako dobar plasman ritmične pjesme uz koju su plesale naše mame i tate 60-ih godina, za mnoge je bio iznenađenje.

"Drago mi je da su je konačno prepoznali," izjavio je muzičar o ovom hitu te uporedio "The Twist" sa pojavom telefona kao presudnog momenta u historiji. Rock and Roll Hall of Fame proglasio je ovu numeru jednom od 500 onih koje su oblikovale rock 'n' roll uopšte.

"Na bilo kojem mjestu na planeti, kad neko čuje pjesmu s ritmom, odlazi na podij i pleše, neovisno od ritma. Prije Chubbyja Checkera toga nije bilo, zato mislim da se i zbog toga pjesma našla na listama," priča slavni izvođač.

Na drugom mjestu našla se pjesma Carlosa Santane "Smooth" koju izvodi sa Robom Thomasom, a slijede ih Bobby Darin sa "Mach the Knife", Leann Rimes sa "How Do I Live" i godinama popularna "Macarena" grupe Los Del Rio.

Beatlesi su ipak uspjeli ući među prvih deset. Njihova pjesma "Hey Jude" je na osmom mjestu. Na devetom je diva Mariah Carey sa "We Belong Together", a Tony Braxton sa "Un-break My Heart" je deseta.