Klix Studio
889

Lepa Brena: Nemam razlog da se ne osjećam kao Jugoslovenka, Bosna je dio mog duhovnog bića

N. O.
Gošća Klix Studija s Emelom Burdžović danas je bila Lepa Brena koja je u emisiji govorila o predstojećem koncertima u Zetri, nastupu u Sarajevu na otvorenju ZOI-ja, bivšoj Jugoslaviji, vlastitom identitetu, ali i receptu za uspješan brak.

S promjenom vremena od jutros se u Sarajevu dijeli upravo pjesma Lepe Brene "Evo, zima će" koju je napisala Marina Tucaković, a na početku razgovora s Emelom priznala je da nije bila spremna na ovakav "doček" u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Moram da kažem da sam zaista iznenađena snijegom i ponijela sam proljetnu garderobu da malo prošetam Baščaršijom i probam te nacionalne i sarajevske specijalitete", kazala je pjevačica te se našalila kako je od "zimske opreme ponijela samo čizme".

Lepa Brena će ove subote i nedjelje nastupiti u sarajevskoj Zetri, a kako kaže publici obećava spektakl i produkciju na svjetskom nivou.

"Jako velika scena, željeli smo pošto se ove godine navršava 40 godina od Olimpijade, pošto sam ja na koncertu sa Đorđem Balaševićem otvorila ZOI, da sad ako budem radila koncert napravim nešto lijepo i spektakularno. Rekla sam napravit ću da te vanvremenske pjesme budu u novim aranžmanima i savremenoj produkciji", poručila je pjevačica.

Svjetsku produkciju želim donijeti u Sarajevo

Istaknula je kako su se potrudili da to bude nešto fantastično, a ona i ekipa su morali doći nekoliko dana ranije kako bi sve pripremili.

"Kod nas se koncerti ne prave da samo izađeš i da pjevaš. Ima puno pjevača koji smatraju da je njihov glas sasvim dovoljan, ali ja uvijek želim da se zahvalim publici na toj ljubavi i povjerenju", poručila je te istaknula da to radi i zbog mlađih generacija, "Došle su neke nove generacije koje preko interneta gledaju šta rade neki svjetski pjevači. Željela bih dio te svjetske produkcije prenijeti u Sarajevo koje se te daleke '84. upisalo među svjetske gradove koji zaslužuju da im pravimo spektakl", kazala je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Pjevačica se prisjetila i trenutka s otvorenja ZOI-ja kazavši da je tada nosila komplet koji je radila njena majka te da je za ovaj period veže puno uspomena.

Uzevši u obzir godine karijere i brojne hitove kazala je kako nema problem da odabere repertoar za nastupe: "Što imate više pjesama sve je lakše odabrati repertoar za koncert. Uopšte nije problem, kada napravite album publika odmah izabere svoju pjesmu. To je ta nekakva magična priča gdje publici ponudite recimo nekih 10 pjesama, publika će uvijek izabrati onu koja će ostati evergreen. Bez obzira koliko se vi trudili da neku koju lično volite forsirate, sve je uzalud. U suštini, ako mene pitaju ovi mlađi ja bih im savjetovala da naprave što više pjesama, a publika će izabrati onu koja je najbolja. Poslije 40 godina i poslije 22 albuma ja tačno znam šta treba da pjevam", napominje Brena.

Osvrnula se i na period 80ih kad je nastupala po nekoliko dana zaredom te na publiku koja je tada posjećivala njene nastupe.

"Pjevali smo 31 dan u Domu sindikata '87. godine ili 17 dana u Sava centru svaki dan zaredom dok nisu došli svi koji su bili poklonici moje muzike. Tada je bilo mnogo više djece jer su počinjali u neko pristojno vrijeme. Počne u 20 sati, završi se do 22. Svi idu kući, naročito mala djeca. Danas je to pomjereno. Što se tiče velikih koncerata počinjat ćemo ih na vrijeme tj. u pola devet i tako će biti na svim", zaključila je.

Dovoljno je da kažem Brena, nema druge

"Posmatram današnje nove generacije u odnosu na to kad sam ja postala zvijezda, ne volim tu riječ jer danas svako ko snimi pjesmu smatra zvijezdom. Ja uvijek za sebe kažem, dovoljno je, ja sam Lepa Brena. Čak i to 'lepa' ne volim da kažem nego kažem Brena pa ako pitaju: 'Je li 'lepa'?', kažem: 'Da', jer mislim da nema druge", ispričala je.

Govorila je i o uzorima mladima danas, kazavši da su se vrijednosti u mnogome danas poremetile. Istaknula je odgovornost roditelja i drugih odraslih u njihovim životima kako bi razlikovali šta je moralno i etički ispravno.

"Na moje koncerte su dolazile porodice, gdje morate da imate odgovornost i kako se ponašate i kako pjesmu pravite. Ja sam rođena kao veoma odgovorna osoba. Volim da moj odnos s publikom bude blizak, ali s nekom granicom prema intimnom životu. Mislim da sam sve dala u javnosti što publika treba da vidi, postoji jedna zavjesa iza koje ne može niko da dolazi", kazala je u Klix Studiju.

Komentarišući ovu temu navela je i kako mi najčešće mislimo da se nama neće desiti neke grozne stvari te da smatra da se "nama desilo sve dobro i loše što je moglo da se desi na ovim prostorima".

Centimetri otkrivenih bedara nisu izraz pretjerane seksualnosti

Tema razgovora u Klix Studiju je bio i njen izgled te odijevanje kojim je svojevremeno "pomjerala granice", a kako kaže sve to je mogla učiniti jer je imala podršku svojih roditelja.

"Kada vratim film ja sam imala podršku od svojih roditelja da tako kako izgledam to ne zrači ničim lošim i da to ne prelazi granicu dobrog ukusa. Jako sam bila svjesna granice šta prelazi iz slatkoće u vulgarnost. Centimetri otkrivenih bedara ili leđa nisu izraz vaše pretjerane seksualnosti. Jedna žena koja je skroz pokrivena može da ima neki loš izraz zato što već u izrazu zrači nečim što se nama ženama ne dopada. U moje vrijeme neke stvari niste mogli da radite bez odobrenja svojih roditelja. Blagoslov kad dobijete od njih to je veoma važno", navela je pjevačica.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Kazala je da je rano shvatila da će uspjeti u timu, ali i da je zbog toga bila meta negativnih komentara.

"Ja nisam bila ničija djevojka. Ja nisam imala nikakvog finansijera, sve sam plaćala sama", istaknula je, "U čitavoj toj priči ja sam se izborila za svoj stajling, za svoje pravo glasa. Imala sam jako veliku podršku od žena, majki koje su podržale tu moju poslovnu slobodu. Svaku ženu koja je uspješna neko želi da drži pod svojom šapom. Ja nisam bila ni pod čijom šapom. Iskrčila sam sebi put da mogu da kažem šta mislim".

Naglasila je i kako je sretna ako je njen primjer pomogao da se "oslobodi žene" - da budu i majke i poslovne žene i sve ono što žele. Potom se još jednom osvrnula na svoj identitet priznavši da se i dalje osjeća kao Jugoslovenka.

"Ja nemam razlog da se ne osjećam kao Jugoslovenka. Zašto? Imali smo jednu monetu, putovali smo s ličnim kartama, po svijetu bez viza s našim pasošem. Bili smo jako cijenjena nacija koja je živjela i radila u inostranstvu. Poštovali smo jedni druge, funkcionisali smo. Šta se desilo - poslije toga je napravljena EU koja je kao prototip Jugoslavije. Ja volim ovaj prostor i ove ljude. Ja ne mogu da vraćam nazive, ako to neko ne želi. Meni je bitno da mi funkcionišemo, sarađujemo i poštujemo jedni druge. Ne mora ljudi ni toliko da se vole, ali da se poštuju", istaknula je.

Komentarišući postoji li idealan recept za brak kazala je da takvo što ne postoji.

Bosna je sastavni dio mog duhovnog, emotivnog i fizičkog bića

Tokom razgovora se ponovo osvrnula na odnos sa Sarajevom te Bosnu i Hercegovinu kao dio njenog identiteta te je poručila da u svom srcu drži sva ta sjećanja i da je jako vezana za ovaj kraj.

"Ako moj sin kaže mama ovdje (u Sarajevu op.a.) se osjećam drugačije, ako on kao dijete to prepozna zamislite kako je nama koji smo nostalgični prema čitavoj toj priči", ispričala je Brena, "To je sastavni dio mog duhovnog, emotivnog i fizičkog bića. Ne možeš ti čovjeku da otrgneš sjećanja i uspomene koja su usađena u ranom djetinjstvu".

Na kraju razgovora je odgovorila na pitanje je li sretna te je to pojasnila poređenjem s pjesmom "Srećna žena".

Gostovanje Lepe Brene u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu.

Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.