Lena Kovačević: Beograd je moj dom i nikada nisam zažalila što sam se vratila u Srbiju

Piše: S.H.P./Klix.ba
22.2.2019. u 21:28
14
131
Lena Kovačević: Beograd je moj dom i nikada nisam zažalila što sam se vratila u Srbiju
14
Lena Kovačević: Beograd je moj dom i nikada nisam zažalila što sam se vratila u Srbiju Foto: Andreja Damjanović
Lena Kovačević je još jedan dokaz da kvalitetne pjesme nemaju rok trajanja. Ova pop i jazz pjevačica je na regionalnu muzičku scenu donijela jedan sasvim novi zvuk. Školovanje je završila na prestižnoj muzičkoj akademiji u Amsterdamu, majka je dva sina i važi za jednu od najljepših žena u Srbiji.
Sam početak februara Lena Kovačević odlučila je rezrevirati za svoj novi singl "Dubine". Ovom emotivnom baladom karakterističnog zvuka Lena je ponovo uspjela da donese novine na regionalnu muzičku scenu. Producent i kompozitor pjesme je Darko Dimitrov, a tekst je napisao Vladimir Danilović.

"Zaista sam presretna reakcijama publike širom regiona, ali zato što imam jednu pjesmu koja je na neki način omaž zvuku koji volim. Riječ je o jednoj emotivnoj, modernoj baladi koja zapravo govori o dubini ljudskih osjećanja, o emocijama koje nije lako iskazati. Sigurna sam da svako od nas u jednom trenutku života ima momenat kada ne može da iskaže šta osjeća", rekla je Lena na početku našeg razgovora.

Lena je završila školovanje na prestižnom Muzičkom konzervatoriju u Amsterdamu, a u zemljama regije poznata je kao autorica i izvođačica koja njeguje raznovrsnost zvuka od jazza do popa. Njeni albumi doživjeli su višestruka izdanja i Lenu odveli na scenu, ne samo Srbije, već i zemalja regiona, Kipra, Holandije, Belgije, Francuske, Austrije, Engleske i Amerike, a ono što je posebno kada je riječ o njoj jeste da se isključivo svojim izvrsnim interpretacijama izborila za posebno mjesto na muzičkoj sceni regiona.

Foto: Andreja Damjanović Foto: Andreja Damjanović


"Trudila sam se da radeći ono što volim pronađem neki ključ do publike, kako bih publici približila taj zvuk koji nije tako karakterističan za ove prostore. Album 'Džezeri' je omaž muzici i tekstovima Momčila Bajagića Bajage, ali je inspirisan prethodnim albumima 'San' i 'Dobar dan za pevanje'", rekla je Lena.

U vremenu kada su pjesme kratkoga daha, a ono istinsko muzičko stvaralaštvo u sjenci, Lena je ostala dosljedna pravcu koji je odabrala. Nekomercijalan je, a ipak drag odabranoj publici.

"Volim muziku koja nije kratkog daha i sada kad radimo singl po singl zaista mi je drago što imam osjećaj da je pjesma 'Cafe' muzika koja može trajati, kao i novi singl. Zatim pjesme 'San', 'Osećam', ima tu i pjesama koje ljudi obrađuju i izvode i to me zaista raduje", rekla je Lena i dodala kako se njen 'Cafe' na francuskom jeziku emituje u Austriji i Nemačkoj, a u toku ove godine izaći će i u Francuskoj.

Beograd je moj dom"S mojim muzičarima prethodnih godina nastupala sam na Kipru, u Austriji, prošle godine u Chicagu i New Yorku, otvaraju se vrata za koncerte u inozemstvu, što je veoma važno. Naravno, put do karijere u inozemstvu je, realno gledajući, dosta sporiji i teži kada tamo i ne živite, ali duboko vjerujem da ništa nije nemoguće. Beograd je moj dom i nikada nisam zažalila što sam se vratila u Srbiju", rekla je Lena.

Dok je živjela u Amsterdamu, Lena je imala priliku pjevati i pred holandskom kraljicom.

"Imala sam tremu svakako, ali manju čini mi se od mojih kolega Holanđana i Kraljevskog orkestra s kojim sam nastupala. Bilo je to na stadionu povodom njima jedne važne proslave, bilo je zaista interesantno", prisjetila se Lena.

Foto: Andreja Damjanović Foto: Andreja Damjanović


Lenini muzički uzori uvijek su bile žene izvrsnih vokalnih mogućnosti poput Nine Simone, Diane Kral, Alicie Keys. Lena voli i bendove iz osamdesetih, današnje muzičare Eda Sheerana, Adele, a kolege čiji rad posebno cijeni su Oliver Mandić, Via Talas, Partibrejkersi, Divna Ljubojević i Bajaga.

Slastice su njena ljubavOsim ljubavi prema muzici, Lena uvijek s mnogo strasti govori i hrani, a posebno o poslasticama. Zbog toga je u Beogradu otovrila slastičarnu s prvim pravim gelatom. Želju za ovakvim poslovnim angažmanom kod Lene je inspirirala ideja originalnog okusa iz Italije.

"U svojoj slastičarni još uvijek nisam nastupala, ali smo pravili divne promocije muzike, kada se okupe prijatelji, kolege i mediji i počastimo se svi. Suprug i ja smo oduvijek željeli da imamo neki zajednički porodični biznis. Budući da i suprug i ja obožavamo Italiju i to ne samo zbog hrane, već i zbog umjetnosti, muzike i načina života, to nas je inspiriyalo da otvorimo svoj kutak Italije i donesemo pravi gelato i kod nas", rekla je Lena.

Pored svojih muzičkih obaveza, svakodnevnih sastanaka i posla u slastičarni Lena u svoje slobodno vrijeme voli čitati laganu literaturu i poeziju, a voli ga posvetiti i svojim prijateljima, plivanju i slušanju klasične muzike, kako kaže, to su sitnice koje čine njen život.


"To su izlivi ljubavi, neke sitne stvari, moja kafa ujutru uz dobru muziku. Naprimjer volim i stavljati crveni karmin kada pada kiša. Volim crtati i raditi sa svojim dječacima, kratka putovanja sa suprugom, izlaske s prijateljicama i nastupe koje obožavam jer volim taj neposredni dodir s publikom", rekla je pjevačica.

Lena važi za jednu od najljepših pjevačica na regionalnoj sceni, a u našem razgovoru otkrila nam je da bi, da se nije bavila muzikom, njen posao bio vezan za kozmetiku.

"Volim unutarnju njegu prije svega, u svakom smislu, duhovnu, emotivnu, kroz neke aktivnosti koje volim, sada već godinama plivam redovno. Volim sve što ima veze s kozmetikom i da se nisam bavila muzikom sigurno bih se bavila nekim segmentom koji je vezan za kozmetiku ili šminku", rekla je Lena koja je majka dva sina.

Kaže da kada je s porodicom zaista je samo s njima, a kada radi trudi se da zadrži koncentraciju koja joj je neophodna. Sve ostalo je, kako kaže, stvar dobre organizacije.

"Rasla sam u kući gdje se otac bavi poslom zahvaljujući kojem je izložen javnosti, ali mi nikada nismo bili dio tog posla i javnosti i meni se to mnogo, mnogo dopalo. Znam benefite takvog odgoja i jedan od osnovnih zahtjeva kada razgovaram s novinarima jeste da najviše razgovaramo o muzici, a ne mojoj porodici", rekla je Lena i dodala kako je nekada previše popustljiva majka, ali i da naiđe period kada shvati da ponekad ipak mora biti i strožija.

Trudi se da napravi neku zlatnu sredinu jer ima dva sina kojima je prije svega neophodna ljubav, ali i disciplina.


Lena je na kraju našeg razgovora kazala kako se nada da će u toku ove godine održati koncert i u našoj državi, ali i otkrila neke planove na poslovnom planu u narednom periodu.

"Planiram snimiti još jedan singl, a prije svega snimat ćemo spot za pjesmu 'Dubine', to mi je trenutno prioritet kako bismo do kraja godine sakupili pjesme i formirali jedan divan album. Tu je svakako i jedan sjajan filmski projekt o kojem je sada relativno rano govoriti, ali čim dođe vrijeme za to detaljno ću vam ispričati", zaključila je Lena.


Komentari (131)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: