Muzika
0

Lela će još jednom morati raširiti veš, a mladenke isplesti džempere

Sarajevo-x.com
Na sinoćnjoj prvoj polufinalnoj večeri izbora za Pjesmu Evrovizije, pjesma ''Pokušaj'' sa još devet drugih pjesama ušla je u finali krug izbora koji će biti održan u beogradskoj Areni u subotu, 24. maja s početkom u 21 sat. Osim Lakinog nastupa, prokomentarisali smo i ostale pjesme.

Piše: Adisa Uzunović

Tek 6.000 gledalaca pratilo je u dvorani Arena prvi krug takmičenja u okviru Eurosonga 2008, koji je bio svojevrstan uvod u dalja dešavanja na ovom izboru.

Kako su evropske zemlje razdvojene u dvije grupe da bi se spriječilo ''taborsko'' susjedsko glasanje, sinoć smo imali priliku vidjeti njih 19, od čega su dvije zemlje (San Marino i Azerbejdžan) debitovale na ovom takmičenju.

Show je počeo u 21 sat i trajao do 23, kada su iz deset koverata izvučena imena dest finalista. Voditeljski par činili su Jovana Janković, voditeljica Jutarnjeg programa Radio-televizije Srbije te ovdašnjoj javnosti dobro poznati muzičar Željko Joksimović koji je radio i na bh. pjesmi predstavnici iz 2006., Harijevoj ''Lejli''.

Pa iako nije bilo pretjeranje gužve u dvorani, po staroj tradiciji Eurosonga, voditelji su se prilično bespotrebno nadvikivali.

Program je bio gotov za dva sata, što znači da nije bilo beskonačnih muzičkih pauza koje su postale sinonim za ovaj događaj.

Najavljeni specijalni gost bio je teniser Novak Đoković koji je izjavio kako je privilegovan što je tu jer ih gleda cijeli svijet, te čestitao svojoj zemlji na domaćinskoj ulozi koju ima.

U momentu kad je Đoković bacio veliku tenisku loptu u gledalište, petnaestominutno glasanje je počelo. U nastavku temeljito izrežiranog događaja tobože spontani Joksimović predložio je gledaocu koji je uhvatio loptu da se mijenjanju za njegovu kravatu ili Jovanine cipele, a on se navodno nije htio odazvati.

U toku tih 15 minuta pauze, dva puta su ponavljani isječci pjesama predstavnica, što je bilo više nego dovoljno da obavite stvari koje ste prije sjedanja za TV ostavili.

I na samom kraju, proglašeni su učesnici finala iz ovog dijela takmičenja.

Njujorčanka grčkog porijekla prva je poskočila sa svog mjesta kad su izgovorili ime njene države. No ipak, mlada Kalomira nije nam pokazala ništa posebno zanimljivo. Većinu posla u ovom slučaju uradio je jak grčki lobi i oslanjanje na slavu koju je Grčka imala u nastupima prethodnih godina.

Ovogodišnja pjesma ''Secret Combination'' izvedena je posljednja i dočekana gromoglasnim aplauzom nakon interesantnog izlaska na scenu kada su muškarci unijeli ovu djevojku na ramenima na stage. Zatim su uslijedile tri minute treskanja uz neizbježne zvuke tradicionalnih grčkih instrumenata i ritmova, a sve to praćeno razmaženim i slabim vokalom zgodne Kalomire koja je pjevala na engleskom.

Druga zemlja koja ide u finale je Rumunija, a ove godine predstavljao je duo Nico i Vlad. Lijepa ljubavna balada uz zvuke klavira izvedena je na rumunskom i talijanskom, jezicima koji imaju dosta sličnosti i ''pjevljivi'' su, a ovo nije prvi put da rumunski predstavnici pjevaju na talijanskom. Pjevački par sa izvanrednim glasovnim sposobnostima ispraćen je uz ovacije prisutnih.

I kad smo se već pobojali da će komentator na BHT1 Dejan Kukrić doživjeti nervni slom, pročitali su, bez puno odugovlačenja, i ime naše zemlje.

Ovogodišnji ''Pokušaj'' se, bar do sad, isplatio. Teatralni nastup Lake, Mirele i ostatka ''kabarea'' odlično su na sceni pratile kamere, tako da je sam show koji su izveli bio dovoljno upečatljiv. Mirela će u subotu još jednom morati raširiti veš i pronaći one bidermajere pratećih vokala, što ih je u pomahnitalom tempu pobacala u publiku, a gospođe i gospođice prateći vokali imat će još jednu priliku da ispletu po džemper. Nadamo se da će se i u subotu njihov ''kroj'' svidjeti publici širom Evrope, kao što je i večerašnji.

Finska je bila sljedeća zemlja koja je prošla dalje, ali, i pored heavy metal pjesme koja nije bila nimalo loša, složit ćete se, ovo je nešto što smo već vidjeli. Grupa ''Armirani beton'' i previše su nalik grupi ''Lordi'' (grupe imaju istog producenta), ali bez onih zastrašujućih kostima. Doduše, ni ovogodišnji predstavnici Finske nisu ništa manje strašni, a u pjesmi imaju i ''hu-ha'' elemente da pojačaju dojam.

Pjevač koji vrišti, pa još na finskom – dobitna kombinacija, ali na nekom drugom takmičenju, ako mene pitate.

Mladi i zavodljivi Rus Dima Bilan očekivano je ušao u finalni krug. Okupio je sjajnu ekipu, među kojima je bio i svjetski prvak u klizanju, te zasjao na sceni baš kao i 2006. kad mu je pobjeda zamalo izmakla.

Ovogodišnja pjesma zove se ''Believe'', Dima pjeva na lošem engleskom, ali s puno emocija. U tri minute koliko je trajao i njegov nastup potrudio se da napravi pravi show. Pjesma počinje iz mraka gdje je samo on svijetla točka, neko vrijeme se valja po podu, a onda, kad ustane, imitira Rickyja Martina u ritmičnoj pjesmi s naglim trzajima od kojih mu se, kao slučajno, otkopča košulja na kraju.

Još jedan talentovani mladić za kojeg se očekivalo da će proći u nastavak takmičenja bio je Izraelac Boaz. Pjesma ''The Fire in Your Eyes'' je divno melodična, u laganom ritmu sa tradicionalnim elementima. Numeru je specijalno za njega napisala Dana International, Izraelka koja je Eurosong prije nekoliko godina dovela u svoju zemlju. Mladi Boaz izuzetno je popularan u svojoj zemlji, a ovu dirljivu baladu izvodi za sve pohvale, iako mu glas još nije mutirao.

Iznenađujući plasman u finale ostvarili su Elmur i Samir iz Azerbejdžana, rockeri koji su otpjevali pjesmu ''Day After Day'' u stilu Bon Jovija, ali sa momentima folka i u kostimima s bijelim krilima.

Njihov nastup bio je priča o borbi dobra i zla, na kraju koje se đavo pretvori u, ni manje ni više, nego anđela.

U finalu u subotu ponovo ćemo gledati i predstavnicu Armenije koja u svojoj pjesmi poručuju ''Hajde, hajde''. Samouvjerena Sirusho, baš kao i Amerikanka koja predstavlja Poljsku, tri minute pjeva visoke tonove koji su naporni za slušanje baš kao što su prije koju godinu bile djevojke iz grupe Feminem sa ''Call Me''.

Umjesto njih, veću pažnju zaslužila je pjesma predstavnica Moldavije ''Century of Love'' sa nepretencioznim nastupom i načinom izvođenja koji podsjeća na nekadašnji bend Vaya Con Dios.

Međutim, ovu pjesmu nećemo gledati u finalu, ali je zato tu dosadna poljska pjesma predstavnica koju izvodi bivša miss Isis Gee.

Zadnji koji su se sinoć oporavili od stresa bili su Norvežani i njihova predstavnica Maria koja će nam još jednom poručiti ''Hold On, Be Strong'' u upečatljivoj numeri i sa snažnim glasom kome kao da ne treba muzička pratnja. Ova pozitivna ljubavna pjesma jedna je od favoriziranih na ovogodišnjem Eurosongu.

U četvrtak, 22. maja, u isto vrijeme i na istom mjestu održat će se drugo polufinalno takmičenje na kome nastupaju preostale zemlje, s tim što je prolaz u finale, bez obzira na prethodni plasman, obezbijeđen za zemlje osnivačice ovog izbora – Veliku Britaniju, Francusku, Španiju i Njemačku, te prošlogodišnju zemlju pobjednicu Srbiju koju predstavlja Jelena Tomašević.