Pjevač Crvene jabuke
442

Legendarni Zijo preminuo je prije 37 godina, Đuro ga se prisjetio u emotivnoj objavi

D. J.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Dražen Ričl poznatiji kao Zijo i Para, prvi pjevač Crvene jabuke i jedan od glumaca u Top listi nadrealista, preminuo je na današnji dan 1986. godine od posljedica saobraćajne nesreće koja se dogodila 12 dana ranije.

Članovi grupe Crvena jabuka tog kobnog 18. septembra putovali su iz Sarajeva na koncert u Mostar. U Jablanici su doživjeli tešku prometnu saobraćajnu nesreću u kojoj je mjestu je poginuo basist grupe Aljoša Buha.

Dražen je unatoč naporima ljekara u Mostaru preminuo 1. oktobra, a njega se danas prisjetio bh. glumac Branko Đurić Đuro.

"Još si tu, duboko ispod kože. 37 godina otkako je otišao najbolji od nas", poručio je Đuro.

"Da, uvjek je tu a istovremeno, toliko nedostaje....da je tu bar na tren! Najbolji i nikad zamjenjen", "Najbolji!! Mislim da ne postoji niko ko zbog njegovog odlaska nije plakao. Počivaj u miru", "Da baš tako, ne bi mu parirao niko da je ostao među nama", pisali su pratitelji ispod Đurine objave.

Njihov koncert na mostarskom stadionu Kantarevac bio je dugonajavljivan, a trebao je označiti početak ambiciozne turneje mladog sastava.

Yugopapir je 1989. godine objavio intervju s njegovom majkom Elvirom Ričl, koja je otkrila detalje ove tragedije.

"Sjećam se, bila je nedjelja prije nesreće. Svi zajedno bili smo na Romaniji, gdje moj brat ima vikendicu. Bilo nam je baš lijepo. Kad smo se vratili, snaha i brat svratili su kod nas na kavu. Tad je Dražen pričao o predstojećoj turneji, o tom drugom albumu. Ja sam zapamtila dobro njegovu rečenicu 'Volio bih da se sve ovo odgodi.' Kamo sreće da se ikako moglo odgoditi", kazala je tada njegova majka kojoj se ta rečenica posebno urezala u sjećanje.