Pred nastup u Sarajevu
58

Legendarni Kojoti o muzici devedesetih i povratku na scenu nakon duge pauze

Piše: Lejla Kajić
Foto: Kojoti
Foto: Kojoti
Rođeni su u vrijeme kada je rock 'n roll disao punim plućima, a prije približno dvije decenije aktivno su djelovali na muzičkoj sceni regiona. Kojoti žar devedesetih sa sobom nose i danas, a sarajevsku publiku će njime počastiti 14. juna, kada će nastupati na ovogodišnjem haloo Sarajevo beer festivalu.

"Radujemo se koncertu na 8. haloo Sarajevo Beer Festivalu, mislim da na poklon nismo mogli dobiti bolji festival da se ponovo predstavimo sarajevskoj publici, ali i svima koji će biti tamo", započinje Davor Viduka dodavši kako su Kojoti još od devedesetih željeli posjetiti Sarajevo, ali kako tu želju zbog ratnih okolnosti nisu uspjeli tada ispuniti.

Prisjeća se kako želja za dolaskom u BiH nije jenjavala, te kako su 1998. godine napokon došli i svirali u holu Željezničke stanice kada su pjevali rame uz rame sa KUD Idijotima, Goblinima, Atheist rap i par mladih bendova iz Sarajeva.

"Iako su tehnički i organizacijski uvjeti bili 'gerilski', to je za nas jedno od ljepših iskustava. Volja i želja da se napravi nešto za mlade ljude u Sarajevu je bila jača, a dodatni plus bio je to što je koncert bio humanitaran i sva sredstva su išla za obnovu tog željezničkog kolodvora", ističe Viduka stavljajući akcenat na ono što je osjetio taj dan. Zajedništvo i velika srca organizatora i volontera dobili su sigurno mjesto u albumu njegovih neizbrisivih sjećanja.

Od Kojota, kako kaže Davor, možemo očekivati sat i po visokonaponskog rock n rolla bez stanke i srce na terenu do zadnje sekunde.

"Sarajevo je oduvijek bilo jedno veliko srce i to se može osjetiti u prvih pet minuta razgovora s bilo kim. Bilo da je u pitanju organizator, bakica na Baščaršiji, taksista ili konobar... Sarajevo je ljubav, a mi ćemo dati sve od sebe da im tu ljubav vratimo sa scene na Beer festu u petak", ističe muzičar.

Za Davora uspjeh predstavlja činjenica da od tinejdžerskih godina živi od muzike. Više od tri decenije proveo je na sceni, a nikada nije morao napraviti nikakav kompromis oko stvari koje ne predstavljaju njegove ideale.

Foto: Kojoti
Foto: Kojoti

"Živjeti od muzike koju voliš i koju uopće ne doživljavaš kao posao i to dijeliti sa prijateljima u bendu je uspjeh", ističe Davor.

Ekipa je prije tri mjeseca objavila album "Sve je pod kontrolom?" na kojem su publici predstavili 11 novih pjesama, te s kojim su pokupili odlične reakcije publike. Novi album još uvijek ne žele najavljivati, ali ističu kako će ovo ljeto kružiti po raznim festivalima.

"Od naših početaka danas su se mijenjala prijateljstva i hemija između Alena, Vanje, Bobe i mene. Mijenjala su se na način da su rasla na veći nivo, sada puno bolje i pametnije sviramo stare stvari i nedavno smo napravili najkvalitetniji album u našem opusu - što je rijetka pojava kod 'reunion bendova'. Sada smo uigraniji, moćniji i plesniji", kaže naš sagovornik te dodaje da ipak još uvijek sviraju sa istom dozom energije kao u početku, samo što tu energiju sada mnogo bolje kanalizuju. Ekipa je pravila pauzu u nastupanju, ali su se nakon nje odlučili vratiti te sada sviraju bolje nego ikada.

Priču zaključuje kazavši da prati muzičku scenu u regionu. Iz Bosne i Hercegovine favoriše Zostera, Helem Nejse, Letu Štuke i Dubiozu Kolektiv. Smatra da je rap trenutno najpopularniji pravac u muzici, te kako izrazito mnogo cijeni Bad Copy i Ajs Nigrutina, ali i TBF, Edu Maajku, Frenkija, Kandžiju i Gole žene.

"Mlađima ne bih imao šta poručiti, osim da svaki čovjek ima svoj put i da uvijek treba ići za srcem", na koncu kaže Davor.