Muzika
0

Legendarni klavijaturista Laza Ristovski danas proslavlja 51. rođendan

Sarajevo-x.com
Legendarni klavijaturista grupe Smak i Bijelo Dugme Laza Ristovski danas proslavlja svoj 51. rođendan.

Ristovski je u estradnom smislu najsvestraniji član grupe SMAK. Preko 10 godina uzastopno je proglašavan za klavijaturistu godine u anketi lista Pop Express.U sastav SMAK je došao 1975 g. i odmah je postao važan oslonac R. M. Točka i S. Stojanovića- Kepe. Prvenstveno kao svirać na Hammond orguljama a kasnije i na sintisajzerima.

Također veoma poznat po korištenju Mini Moog instrumenta. Kao veliki sluhista uspješno je nadogradio zvuk grupe u harmonskom i melodijskom smislu. Najupečatljiviji doprinos je svakako pružio na albumu "Zašto Ne Volim Sneg".

Preko 10 godina uzastopno je proglašavan za klavijaturistu godine u anketi lista Pop Express. Godine 1984. postaje muzičar godine u anketi hrvatskog časopisa "Večernji list". A 1988. osvaja nagradu kao aranžer, producent i klavijaturista godine po mišljenju listova "Tv Novosti" i "Novosti" 8. 1998. dobija "Kristalnu Prizmu" za muziku u filmu "Nečista krv".

Osvajao je nagrade na filmskim festivalima kao i nagrade muzickih udruženja i institucija. U posljednje vrijeme radi u svom studiju producirajući svoje i tuđe projekte.

Zbog teške bolesti Ristovski je vec nekoliko godina vezan za invalidska kolica, ali nastavlja sa radom. Januara 2003. je objavio album "Gondola". 2005 je učestvovao na povratničkoj turneji Bijelog dugmeta. Prošle godine je u svom aranžmanu uradio obrade pjesama legendarnih Simon & Gurnfunkel.

Nedavno je završio rad na novom materijalu za nekadašnjeg bubnjara Bijelog dugmeta Milića Vukašinovića i pjevaća grupe Smak Borisa Aranđelovića.

U pripremi je CD pod radnim nazivom "Laza Ristovski & Friends" na kojem će nastupiti poznata imena sa ovih prostora. Pjesme iz Lazinog repertoara su već otpjevali Dado Topić, Nikola Cuturilo,Tijana Dapčević i Igor Lazić.

Ovih dana se u Lazinom studiju očekuju i neka druga poznata estradna imena Dino Merlin, Toni Cetinski, Toše Proeski, Fabrizio Levitta i jedana pjevačica iz Slovenije čije ime se još drži u tajnosti.

Laza Ristovski je zadovoljan odazivom kolega, a kako kaže svi su ukazali spremnost za saradnju i pomoć bolesnom prijatelju.