Oduševio publiku
7

Legendarni DJ Krush nastupio u prepunom Domu mladih na Skenderiji

Klix.ba
Hideaki Ishi aka DJ Krush (Foto: N. G./Klix.ba)
Hideaki Ishi aka DJ Krush
Legendarni japanski DJ producent Hideaki Ishi aka DJ Krush nastupio je sinoć u prepunom Domu mladih na Skenderiji u sklopu programskog serijala Sarajevo Intergalactic Sessions. Oduševljena publika zabavljala se do kasno u noć u njegovom nastupu.

DJ Krush je održao nastup u Sarajevu u sklopu evropske turneje promovišući svoja dva albuma “Kiseki” i ”Cosmic Yard”. Tako je u regionu Balkana Sarajevu pripala čast da ugosti ovog umjetnika koji na ovoj turneji proslavlja punih 25 godina svoga djelovanja na svjetskoj muzičkoj sceni.

Pretalentovani producent publiku je počastio miksanjem zvuka kojeg je sam komponovao i pokazao izuzetnu vještinu i tehniku na gramofonima, koja je i danas inspiracija mnogim DJ-evima širom svijeta.

Pored toga što se smatra jednim od pionira japanskog hip-hopa, DJ Krush je i među najcjenjenijim umjetnicima i producentima hip-hop industrije, kako u Japanu, tako i u ostatku sveta.

On je sa svojim eksperimentalnim bitovima i instrumentalnim zvukovima izmjenio lice hip-hopa koji je do tada posvuda bio oblikovan po uzoru na američku rap scenu.

Podsjetimo, Sarajevo Intergalactic Sessions u saradnji sa udruženjem Obojene Klape izradili su grafit posvećen japanskom producentu i njegovoj prvoj posjeti Sarajevu. Uz dozvolu Općine Centar grafit DJ Krusha prati i nekoliko planeta koje predstavljaju lokalne i regionalne goste koji su su sinoć nastupili u Domu Mladih.

DJ Krush nastupio je na više od 300 festivala širom svijeta, kao što su Glastonbury (UK), Coachella (SAD), Montreux Jazz Festival (Švicarska), Sonar (Španija), Roskilde (Danska)... Održao je nastupe pred više od 12 miliona publike u 402 grada u 59 zemalja. Trenutno svjetske turneje radi na više od 30 lokacija godišnje.