Sarajevo-x.com saznaje
0

Legendarni 'Bolero' se vraća na scenu!

Piše: Tatjana Sekulić
Zvuci legendarnih pjesama 'Jelena', 'Krčmarska Moskva', 'Galebovi, 'Dajana', 'Pismo majci' ponovo će odjekivati Sarajevom i to ne u izvedbi nekog benda 'Tribute to Bolero', već u originalnoj izvedbi ovog benda u kojem će biti okupljeni, kako stari, tako i poneki novi član, saznaje Sarajevo-x.com od Miše Bartulice, osnivača i vođe kultnog sarajevskog benda 'Bolero'.

"Priča o našem povratku na scenu je započela još onda kada smo objavili pjesmu 'Bosna u basni', no zbog brojnih tehničkih problema sve do sada naš povratak nije bio siguran. Ja sam u Sarajevu već dva mjeseca i neprestano održavamo probe, te dogovaramo se oko povratka na scenu. Još uvijek imamo problema s pronalaskom petog člana ekipe, no nadamo se da će najkasnije za mjesec dana biti i taj problem riješen", istakao je za Sarajevo-x.com Bartulica, koji je inače ne samo vođa benda već i autor tekstova, muzike i aranžmana.

Grupa Bolero planira najprije održati nekoliko koncerata, a nakon toga će uslijediti i nove pjesme. Njihov veliki povratak će biti ozvaničen baš u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, mjestu u kojem je i rođen ovaj bend.

"Već radimo na pripremi nekih koncertnih aktivnosti, a naš prvi koncert će svakako biti u Sarajevu", kazao je Mišo dodajući da koncert možemo očekivati u narednih nekoliko mjeseci, te navodeći da je nastavljena saradnja sa Radetom Šerbedžijom koji će zasiguno biti gost na njihovim koncertima.

Pjesme grupe 'Bolero' su isuviše emotivne, variraju između ljubavnog i socijalnog, nema ih puno, ali svaka je bila hit i upravo radi toga pomalo je teško pronaći pjevača koji će znati takve pjesme otpjevati 's dušom'.

"Organizirali smo internu audiciju, dakle tu pozivamo osobe koje poznajemo, međutim ukoliko postoji neko ko misli da bi mogao s dozom emotivnosti otpjevati naše pjesme mi ga pozivamo da nam se javi na e mail [email protected].", kazao je Mišo, koji na naše pitanje o tome kako je moguće da su njihove pjesme koje su nastale sredinom osamdesetih godina i dalje hit, odgovara da ni sam ne zna kako im je to uspjelo.

Grupa 'Bolero' nastala je ranih osamdesetih godina. Njihov album 'Na kraju slavlja' javnosti je prezentiran 1986. godine, a u sastavu tadašnje grupe 'Bolero' bili su Mile Anđelić (vokal), Mišo Bartulica (gitare i pomoćni vokal), Mustafa Čizmić (bas), Zoran Grabovac (bubnjevi) i Nećko Hadžić (klavijature).

Dvije godine kasnije objavljuju i svoj drugi album pod nazivom 'O Jesenjinu' koji je u potpunosti bio inspirisan poezijom ruskog pjesnika, a sama promocija tog albuma je održana pred sarajevskom katedralom.

Iako je bilo planova o daljnjem radu, grupa 'Bolero' prestaje s djelovanjem 1989. godine. Njihov plan je bio brzo se vratiti na scenu, no ratne godine su učinile svoje, tako da je konačni povratak dočekan tek dvadeset godina kasnije.

Kako saznajemo od Bartulice od stare postave, bar za sada i sigurno, bit će on i Mustafa Čizmić, no više informacija o tome ko će sve biti u bendu 'Bolero' bit će poznato za mjesec dana.