Muzika
52

Led Zeppelin na sudu zbog optužbe da je njihova čuvena numera "Stairway to Heaven" plagijat

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Frontmen legendarne britanske grupe "Led Zeppelin" i gitarista Jimmy Page pojavit će se 10. maja pred sudom u Los Angelesu kako bi iznio svoju verziju nakon optužbe da je jedna od najslavnijih pjesama svih vremena "Stairway to Heaven" plagijat numere "Taurus" grupe "Spirit".

Sudija okružnog suda Gary Klauser izjavio je da su uočene značajne sličnosti između dvije pjesme i da će u maju porota odlučiti da li je pesma iz 1971. "Stairway to haeven" plagijat.

"Iako taj kromatski niz akorda obiluje u muzičkoj industriji, sličnosti koje postoje znatno prevazilaze osnovnu strukturu. Ono što preostaje je subjektivna procjena dvije numere, a to je zadatak više za porotu nego za sudiju", objasnio je Klausner.

Gitarista grupe "Spirit" Randy California, koji je preminuo 1997. godine, u intervjuu koji je za magazin "Listener" dao prije smrti, izjavio je kako je jedna od najboljih pjesama svih vremena ukradena od njega.

"Oni su zaradili milione na toj pesmi i nikada se nisu zahvalili, nikad nas nisu pitali: ‘Da li treba da vam platimo?’ To mi je i dalje bolna tačka“, rekao je tada California.Pjesma "Stairway To Heaven" je objavljena 1971. godine, dok je grupa "Spirit" svoj instrumental "Taurus" objavila tri godine ranije, 1968. godine.