Eurosong 2008
0

Laka večeras nastupa trinaesti

Sarajevo-x.com
Večeras, 20. maja u 21 sat po lokalnom vremenu počinje prvu polufinalnu večer Eurosonga 2008 koji se ove godine održava u beogradskoj Areni. Bh. predstavnici Elvir i Mirela Laković večeras će nastupiti pod rednim brojem 13 za koji se nadamo da će biti sretan broj.

Na 53. izboru za pjesmu Evrovizije nastupit će rekordan broj zemalja. Novost je i to što ćemo ove godine imati priliku pratiti dvije polufinalne i jednu finalnu večer. Evropskoj javnosti večeras će se predstaviti 19 izvođača, a prvih deset plasirat će se u finale koje se održava na istom mjestu 24. maja.

Srbijanski dnevni list Politika uvrstio je "Pokušaj" na listu deset favorita ovogodišnjeg Eurosonga.

I drugi akreditovani novinari pozitivno ocjenjuju Laku navodeći kako je njegov nastup sa širenjem veša na kojem piše "love" i vjenčanicama pratećih vokala jedan od najatraktivnijih, pored nastupa Rusije, Grčke i Ukrajine. Na kladionicama esctoday.com naša zemlja je nadomak prvih deset, a na prvom mjestu se ubjedljivo nalazi Rusija i Dima Bilan, mladi Rus kojeg se sjećamo još od prije dvije godine po nastupu u kojem plesačica izlazi iz klavira.

Jučer su održane generalne probe pred publikom, a tema prve polufinalne večeri je "Grad" te će dio programa biti posvećen Beogradu i njegovim stanovnicima, uz tradicionalnu muziku u pauzama. U nedjelju je i zvanično označen početak Eurosonga 2008 na prijemu koji je za sve učesnike i posmatrače priređen u Palati Srbije.

Večerašnji izbor za pjesmu Evrovizije otvorit će Crnogorac Stefan Filipović sa pjesmom "Zauvijek volim te", a tokom njegovog nastupa na sceni preovladava crvena boja. Nakon njega redom slijede predstavnici sljedećih zemalja: Izrael, Estonija, Moldavija, San Marino, Belgija, Azerbejdžan, Slovenija, Norveška, Poljska, Irska, Andora, Bosna i Hercegovina, Armenija, Holandija, Finska, Rumunija, Rusija i Grčka.

Predstavnici Belgije Ishtar izuzetno su popularni u svojoj zemlji u zadnjih par mjeseci. Prije tri sedmice objavili su i album. Sloveniju će predstavljati bivša miss ljepote Rebeka Dremelj. "Hold On Be Strong" norveška je pjesma koja će se predstaviti večeras, a i Maria je iskoristila ovaj period slave i izdala album koji odlično kotira u njenoj zemlji.

Irsku će predstaviti ćurka Dustin, jedan od najkontraverznijih muzičara ove godine. I Grci se nadaju dobrom plasmanu nakon što su okusili pobjedu koju je 2006. Helena Paparizou donijela u ovu zemlju. Numera "Secret Combination" već je postala ekstremno popularna među grčkim tinejdžerima.

Voditelji programa su Jovana Janković (voditeljica Jutarnjeg prigrama RTS-a) i muzičar Željko Joksimović, kojima će se u toku televotinga pridružiti specijalni gost.

Finale se održava u subotu, 24. maja 2008.

Telefonsko glasanje će biti provedeno unutar petnaestominutnog termina. Brojevi za glasanje iz Bosne i Hercegovine su:

U polufinalnoj večeri 20.05.2008.

096 222 5xx (01 do 19)

U finalnoj večeri 24.05.2008.

096 222 5xx (01 do 25)

(Cijena poziva 0, 49 KM).

Prijenos takmičenja za Pjesmu Evrovizije 2008 moći ćete pratiti na BHT-u.